ABD’de Kuşaklar Arası Çatlak: Gençler İsrail’e Karşı, Gazze Direnişine Destek Artıyor!!
ABD’de yapılan yeni bir anket, Gazze’deki savaş konusunda kuşaklar arasında derin bir uçurum olduğunu ortaya koydu. Genç seçmenlerin büyük çoğunluğu Hamas’a destek verirken, yaşlı nüfusun ezici kısmı İsrail’in yanında yer aldı.
20-21 Ağustos tarihlerinde Harris Poll ve HarrisX tarafından 2.025 kayıtlı seçmenle yapılan ankette, katılımcılara “İsrail-Hamas çatışmasında kimi daha çok destekliyorsunuz?” sorusu yöneltildi.
Sonuçlar ise dikkat çekici; buna göre 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 60’ı Hamas’a destek verdi. 25-34 yaş grubunda bu oran yüzde 35’e düşerken, yaş arttıkça İsrail’e verilen destek yükseldi: 35-44 yaşta %70, 45-54 yaşta %74, 55-64 yaşta %84 ve 65 yaş üstünde %89.
Anket, genç kuşakların ABD’nin resmi İsrail politikasına taban tabana zıt bir duruş sergilediğini gösteriyor.
İsrail ile ilişkilere destek düşüyor
Araştırmanın bir diğer çarpıcı sonucu, seçmenlerin yarısının İsrail’in Gazze’de soykırım işlediğine inanması oldu. Katılımcıların çoğu, İsrail’e yönelik eleştirilerin iddia edildiği gibi antisemitizmden değil, Filistinlilerin temel insan haklarına duyulan kaygıdan kaynaklandığını söyledi.
Benzer şekilde, Quinnipiac Üniversitesi’nin son araştırmasına göre Amerikalıların yüzde 60’ı ABD’nin İsrail’e silah göndermesine karşı. Pew Research verileri de bu eğilimi doğruluyor: Mayıs 2024’te Amerikalıların yüzde 53’ü İsrail hakkında olumsuz görüş bildirdi. Bu oran, 2022’de yüzde 42 seviyesindeydi.
Ankette dikkat çeken bir diğer nokta, tüm bu vahşete rağmen ABD seçmeninin sadece yüzde 2’sinin Gazze’yi kişisel öncelik listesinde ilk sıraya koyması. Bu durum, yaşanan insani felaketle ABD iç siyasetindeki algı arasındaki kopukluğu gözler önüne seriyor.
Katliam devam ediyor
Sahadaki tablo ise ağır. İsrail, Mart ayında kısa süreli ateşkesi bozarak saldırılarını şiddetlendirdi. Nitekim şu ana kadar 63 binden fazla Filistinli katledildi, 160 binden fazlası yaralandı. Bununla birlikte yaklaşık 10 bin kişi hâlâ kayıp.
Bunun yanı sıra abluka ve bombardıman nedeniyle Gazze’de insan eliyle oluşturulmuş bir kıtlık yaşanıyor. Şimdiye kadar yüzlerce çocuk açlıktan öldü, yüz binlercesi ise ölüm tehlikesiyle karşı karşıya.
Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail’i soykırım suçlamasıyla soruşturuyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ise Başbakan Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçu nedeniyle tutuklama kararı çıkarmıştı.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.