Birleşmiş Milletler’in en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı’nın (ICJ) Uganda asıllı başkan yardımcısı Julia Sebutinde, soykırımcı İsrail’e verdiği desteği “ilahi bir görev” olarak tanımlayarak, Orta Doğu’daki gelişmelerin “ahir zamanın işaretleri” olduğunu söyledi.
71 yaşındaki Sebutinde, 10 Ağustos’ta Uganda’daki Watoto Kilisesi’nde yaptığı konuşmada, “Rabbim benden İsrail’in yanında durmamı istiyor. Tüm dünya İsrail’e karşıydı, buna ülkem Uganda da dahil” ifadelerini kullandı. Uganda basınından Monitor’un aktardığına göre Sebutinde, kendi hükümetinin de bu tutumuna karşı çıktığını, ancak bunun kendisini yolundan döndürmediğini söyledi.
Sebutinde, 2023’te Gazze’de İsrail’in “soykırım işlediğinin makul bir olasılık” olduğu yönünde alınan kararda, 17 yargıç arasında karşı oy kullanan tek isim olmuştu. Mahkemenin 2024 Temmuz’unda, İsrail’in Filistin topraklarındaki onlarca yıllık işgalini “hukuka aykırı” ilan eden 15 yargıçlı panelinde de yine tek muhalif oy ona aitti.
Plajerizm suçlamaları
Şubat 2025’te yayımlanan bir çalışmada, Sebutinde’nin 19 Temmuz 2024 tarihli karşı oy yazısındaki cümlelerin en az yüzde 32’sinin birebir alıntı olduğu iddia edildi. İsimsiz bir Filistinli araştırmacı tarafından ABD’li akademisyen Norman Finkelstein’ın “Gaza Gravediggers” kitabı için hazırlanan raporda, metnin İsrail yanlısı hukukçular ve yorumculardan, ayrıca Wikipedia ve BBC’den kopyalandığı öne sürüldü.
Sebutinde, o dönemde yaptığı açıklamada bu iddialara yanıt vermeyi reddetmişti.
“Hükümet bana sırt çevirdi”
Ocak 2024’te Uganda hükümeti, Sebutinde’nin tutumunun “tamamen şahsi” olduğunu, devlet politikasını yansıtmadığını açıkladı. Sebutinde ise “Hükümet bana karşıydı. Bir büyükelçi, ‘Onu görmezden gelin, bu Uganda’yı temsil etmiyor’ demişti” sözleriyle İsrail desteğini meşrulaştırmaya çalıştı.
“Ahir zamanın işaretleri”
Bu yıl kısa süreliğine ICJ başkanlığı görevini de vekâleten yürüten Sebutinde, başkan yardımcılığı seçiminde aday olma kararını da Tanrı’nın yönlendirmesiyle aldığını belirtti. Seçim sabahı eleştirilerden çekindiğini, ancak Tanrı’nın kendisine “korkak” dediğini ve “uyan” çağrısı yaptığını iddia etti.
Gelişmeleri İncil’deki “ahir zaman” kehanetleriyle ilişkilendiren Sebutinde, “Orta Doğu’da işaretler gösteriliyor. Doğru tarafta olmak istiyorum. Zamanın tükendiğine inanıyorum. İsrail’deki gelişmeleri takip edin, çünkü Tanrı bana bu son günlerin bir parçası olma fırsatı verdi” dedi.
Kaynak: Mira Haber, MEE
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.