image 2025 10 14 19 30 02

ABD, kendi vatandaşı olan bir çocuğun nasıl ölüm emrini verdi?

Bugün, ABD’nin kendi vatandaşı olan 16 yaşındaki Abdurrahman el-Evlaki’yi insansız hava aracıyla öldürmesinin 14. yılı

14 Ekim 2011’de, Barack Obama yönetimi tarafından onaylanan bir drone saldırısı, Yemen’in güneyindeki bir restoranda akşam yemeği yiyen genç bir çocuğun hayatını paramparça etti.

Abdurrahman el-Evlaki, 1995 yılında Denver’da doğmuş bir Amerikan vatandaşıydı. Babası Enver el-Evlaki gibi o da ABD pasaportu taşıyordu. Ancak babasının Yemen’deki faaliyetleri nedeniyle, Washington’daki “terörle mücadele” listelerine gölgesi düşmüştü.

Henüz 16 yaşında, hiçbir örgütle ilgisi olmayan bu çocuk, ABD’nin “terörle savaş” bahanesiyle yürüttüğü kirli operasyonların sessiz kurbanlarından biri oldu.

Saldırının ardından bölgeye ulaşan akrabaları, genç çocuğun vücudunun parçalandığını, geriye sadece “bir tutam saç” kaldığını anlattı. Abdurrahman’ın dedesi ve babaannesi, “Onu saçından tanıdılar. Ne yüzü ne bedeni kalmıştı. İnsansız hava aracı onu öldürmekle kalmadı, yok etti,” sözleriyle torununun ölümünü tarif etti.

“Abdurrahman ne yaptı? Arkadaşlarıyla oturmuş yemek yiyordu. Kim, ne hakla onun ölüm emrini verdi? O sadece nazik bir çocuktu, kimseye kötülük etmezdi.”

Kendi vatandaşını yargısız infaz etti

Bu saldırı, ABD’nin kendi vatandaşı olan bir çocuğu, herhangi bir suçlama ya da yargı süreci olmaksızın öldürdüğü ilk olaylardan biri olarak tarihe geçti. Üstelik bu, iki hafta önce yine ABD’nin hedef aldığı babası Enver el-Evlaki’nin ölümünün hemen ardından gerçekleşti.

Enver el-Evlaki, Washington tarafından “El Kaide bağlantılı” olduğu sebebiyle hedef alınmıştı. Ancak oğlunun ölümü için hiçbir gerekçe sunulamadı.

Amerikan kamuoyunda büyük tepki toplayan saldırıya dair hiçbir sorumlu yargılanmadı, aileye tazminat ödenmedi, hiçbir devlet görevlisi hesap vermedi.ABD yönetimi sadece “Abdurrahman hedef değildi” açıklamasıyla olayı kapattı.

Aynı ailenin üçüncü trajedisi: Navar

Trajedinin sonu gelmedi. 2017’de, bu kez ABD Başkanı Donald Trump’ın emriyle Yemen’de düzenlenen bir baskında, ailenin küçük kızı 8 yaşındaki Nevvar el-Evlaki öldürüldü. Aynı dedenin üçüncü torunu, aynı devletin elinden hayatını kaybetti.

Aradan geçen 14 yılda, ABD ne bu cinayetler için özür diledi, ne de sorumluların adını açıkladı. Abdurrahman’ın dedesi Nasser el-Evlaki, “Torunum kendi hükümeti tarafından öldürüldü. Buna adalet denebilir mi?” diyerek 2014’te Washington’a dava açtı ancak mahkeme, “ulusal güvenlik gerekçesiyle” davayı reddetti.

Bugün, 14 yıl sonra, bu dava hâlâ kapanmadı.

Ama bir şey kesin: 16 yaşındaki bir çocuk, ABD’nin insansız savaş uçakları tarafından yargısız infaz edildi. Ne bir mahkeme, ne de bir soruşturma.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın