İçeriğe geç
6 Ekim 2026 | 25 Rebiülahir 1448 Salı 14:33
Ortadoğu

ABD: “İran’ın her üssünü izliyoruz”

Haber Merkezi Güncelleme: 14 Haz 2026 16:07 1 dk okuma 28 okunma
ABD: “İran’ın her üssünü izliyoruz”

ABD’nin Orta Doğu’daki askeri varlığı, İran’a yönelik deniz ablukasını sürdürmeye devam ediyor

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı komutanı Amiral Brad Cooper, Cuma günü yaptığı açıklamada İran limanlarına giriş-çıkış yapan hiçbir geminin gözden kaçmadığını açıkça ilan etti.

Cooper, “İran’a ait her gemi, bulunduğu her limanda anbean izleniyor. Nokta.” diyerek ablukanın kapsamını bir kez daha ortaya koydu.

ABD tarafı, bu kuşatmanın süresiz biçimde sürdürülebileceğini belirtiyor. Cooper, Amerikan güçlerinin İran’ın tüm limanlarını kesintisiz şekilde gözetlediğini ve ablukanın gerektiği sürece devam ettirileceğini söyledi. 

Öte yandan Tahran yönetimi, aynı gün yaptığı duyuruda Orta Doğu’daki ateşkes süresince Hürmüz Boğazı’nı yeniden açtığını bildirdi. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, bu adımın sahadaki tabloyu değiştirmeyeceğini belirterek, Washington ile Tahran arasında tam bir anlaşma sağlanana kadar kendi talimatıyla başlatılan ablukanın yürürlükte kalacağını açıkladı.

Ablukanın Pazartesi günü devreye girmesinden bu yana dikkat çekici gelişmeler yaşandı. Cooper’ın verdiği bilgilere göre, 19 gemi ablukayı ihlal etmeye teşebbüs etti ancak ABD güçlerinin uyarıları üzerine geri dönmek zorunda kaldı. “Hiçbir gemi Amerikan kuvvetlerinden kaçamaz, kaçamayacak,” diyen Cooper, deniz sahasında mutlak bir kontrol kurulduğunu iddia etti.

Buna rağmen ABD ordusunun radarında olan bazı gemiler hâlâ yakından takip ediliyor. Cooper, abluka hattı içinde ve dışında “ilgi çekici” olarak nitelendirdikleri bazı unsurlar bulunduğunu belirterek, bu gemilerin de sürekli gözetim altında tutulduğunu söyledi.

Kaynak: Mira Haber, Ajanslar

İlginizi Çekebilir

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayımlanmaz.