Türkiye’de dini hayat açısından önemli dönüm noktalarından biri olan Arapça ezan yasağının kaldırılışının üzerinden 76 yıl geçti. 1932 yılında uygulamaya konulan ve ezanın Türkçe okunmasını zorunlu hale getiren düzenleme, 1950 yılında iktidara gelen Demokrat Parti döneminde sona erdirildi.
14 Mayıs 1950 seçimlerinde halkın desteğiyle iktidara gelen Demokrat Parti, göreve başlamasının ardından attığı ilk adımlardan biri olarak Arapça ezan üzerindeki yasağı kaldırdı. Böylece 18 yıl boyunca Türkçe okutulan ezan, 16 Haziran 1950’den itibaren yeniden asli dili olan Arapça ile okunmaya başlandı.
Karar, dönemin geniş kesimleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Uzun yıllar boyunca devam eden uygulamanın sona ermesi, dini hayat üzerindeki devlet müdahalelerinin azaltılması yönünde atılmış önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Sonraki yıllarda Türkiye’de din alanındaki bazı kısıtlamalar da kademeli olarak kaldırıldı. Din eğitiminin yaygınlaştırılması, imam hatip okullarının yeniden açılması ve başörtüsü üzerindeki çeşitli yasakların kaldırılması bu sürecin öne çıkan gelişmeleri arasında yer aldı.
Bugün Türkiye anayasal olarak laik bir devlet yapısını sürdürse de, 1950 yılında Arapça ezanın yeniden serbest bırakılması, Cumhuriyet tarihinin en dikkat çekici siyasi ve toplumsal değişimlerinden biri olarak hafızalardaki yerini koruyor.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.
