16 yaşında İsrail hapishanesinde: Tedavi bile kelepçeyle!
16 yaşındaki Filistinli Muhammed Hmeid, İsrail hapishanesinde aylarca süren kötü muamele ve tıbbi ihmal iddialarının ardından ölüm kalım mücadelesi veriyor.
25 Şubat’ta gözaltına alınarak Ofer Hapishanesi’ne gönderilen Hmeid’e nisan ayında uyuz teşhisi konuldu. Gerekli tedavi uygulanmadı ve hastalık ağır enfeksiyonlara dönüştü. Ardından ciddi bir idrar yolu enfeksiyonu, yüksek kan şekeri ve kalp rahatsızlığı gelişti.
20 Temmuz’da durumu ağırlaşınca hastaneye kaldırılan çocuk, 12 saatten kısa süre sonra yeniden hapishaneye gönderildi. Sağlığının giderek kötüleşmesine rağmen yeterli tıbbi bakım alamadığı belirtilen Hmeid’in sağ ayağında ciddi sinir hasarı oluştu ve amputasyon ihtimali gündeme geldi.
İnsan hakları savunucuları, hastanede tedavi gördüğü sırada bile yatağına kelepçelendiğini bildirdi.
İsrailli İnsan Hakları İçin Doktorlar kuruluşunun müdahalesiyle 30 Temmuz’da serbest bırakılan Hmeid, bugün Shaarei Tzedek Hastanesi yoğun bakımında bilinci kapalı ve solunum cihazına bağlı.
Haberin Arka Planı
Bir çocuğun basit bir cilt hastalığının tedavi edilmemesi nedeniyle yoğun bakıma düşmesi ve uzvunu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalması, İsrail hapishanelerindeki sağlık sistemine ilişkin ağır ihmal suçlamalarını yeniden gündeme taşıdı.
Filistin Esirler Cemiyeti ise Hmeid’in yaşadıklarının münferit olmadığını, Filistinli tutukluların sistematik biçimde tıbbi bakımdan mahrum bırakıldığını belirtiyor.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.
