yeni zelanda cin ile zorlu gorusmeler gorusmememekten daha iyi 01
yeni zelanda cin ile zorlu gorusmeler gorusmememekten daha iyi 01

Yeni Zelanda: Çin ile ‘zorlu görüşmeler’ görüşmememekten daha iyi

Başbakan Chris Hipkins Cuma günü yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda’nın en büyük ticaret ortağı olan Çin ile devam eden ilişkilere ihtiyaç duyacağız dedi. Ancak Yeni Zelanda’nın ulusal çıkarlarına meydan okuduğu alanlarda Pekin ile aynı fikirde olmayacağını söyledi.

Yeni Zelanda, Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerini içeren Pekin ile Washington arasındaki stratejik rekabetin ortasında Çin ile ilişkilerini uzun zamandır dikkatle yönetiyor. Beş Göz istihbarat paylaşım ittifakında Çin hakkında ılımlı, hatta yok bir ses olarak görülüyor.

Hipkins, Yeni Zelanda Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde yaptığı bir konuşmada, “Çin ile güçlü, olgun ve karmaşık bir ilişki, o zor konuşmaları yapacağımız anlamına geliyor… ama bence konuşmak, hiç konuşmamaktan daha iyidir” dedi.

Yeni Zelanda, insan hakları da dahil olmak üzere çeşitli konularda Çin ile anlaşmazlığa düşmeye devam edecektir. Ancak, angajman yolunun “açık ve dürüst” olacağını söyledi.

Hipkins, Yeni Zelanda’nın küresel belirsizlik döneminde ticaret pazarlarında daha fazla ekonomik dayanıklılık sağlaması gerektiğini söyledi. Bağımsız dış politikasının tarafsız bir duruş anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.

“Ülke olarak küçük olabiliriz ama seyirci de değiliz. Ulusal çıkarlarımıza uygun kararlarla kendi rotamızı çizeriz” diyen Hipkins, alınacak herhangi bir kararın ülkenin dış politikasında “radikal bir sapma” olmayacağını da vurguladı.

Hipkins, ABD’nin Yeni Zelanda’nın çıkarlarını güvende tutan uluslararası kurallar sistemini sürdürmek için çok önemli olduğunu vurguladı. Washington ile yakın çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Kaynak: Mira Haber

Öncesi Alçak terör örgütü PKK/YPG, 2 gün içinde 17 çocuğu kaçırıp silahlandırdı!
Sonraki Cezayir, İsrail’in saldırıya uğrayan Cenin kentinin yeniden inşası için mali katkı yapacak