Suriye’de Beşar Esad rejimini devirerek cumhurbaşkanlığını ilan eden Ahmed Şara’nın (HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani) danışmanı Ahmed Muvaffak Zeydan, Müslüman Kardeşler’in Suriye koluna fesih çağrısı yaptı
Suriye’deki siyasi dengeler yeniden şekillenirken, yeni yönetimden Müslüman Kardeşler’e (İhvan) dikkat çekici bir mesaj gönderildi. HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani’nin “Cumhurbaşkanı Ahmed Şara” kimliğiyle yönettiği yeni rejimin önde gelen isimlerinden danışman Ahmed Muvaffak Zeydan, Müslüman Kardeşler’in Suriye teşkilatına “kendini feshetme” çağrısında bulundu.
İhvan’a yakın medyada yayımlandı
Zeydan’ın çıkışı, sıradan bir kişisel görüş açıklaması olarak görülmedi. Çünkü kendisi hem uzun yıllardır İhvan bağlantılı bir gazeteci olarak biliniyor hem de Müslüman Kardeşler’e yakınlığıyla öne çıkan Katar merkezli Al Jazeera televizyonunda uzun süre görev yapmış bir isim.
Çağrısı da doğrudan Al Jazeera’ya bağlı Al Jazeera Net’te yayımlanan bir makale aracılığıyla kamuoyuna ulaştı.
Mesajın siyasi boyutu
Analistler, bu adımı “kişisel görüş değil, yeni rejimin siyasi mesajı” olarak yorumluyor. Çünkü Zeydan’ın danışman sıfatıyla kaleme aldığı bu yazı, yeni yönetimin İhvan’a bakışını ortaya koyuyor.
Özellikle HTŞ ve onun üzerinden yükselen Ahmed Şara yönetimi, sahada etkinliğini artırmaya çalışırken, kendine rakip gördüğü İslamcı hareketlerin varlığını sınırlamayı hedefliyor.
İhvan için tarihi kırılma mı?
Müslüman Kardeşler’in Suriye kolu, 1980’lerde Hafız Esad rejimi tarafından kanlı bir şekilde bastırılmış ve sürgüne itilmişti. O günden bu yana örgüt, Suriye içinde güçlü bir varlık oluşturamamış, daha çok dışarıda faaliyet yürütmüştü.
Bugün gelinen noktada, Ahmed Şara’nın danışmanının yaptığı bu çağrı, İhvan’ın Suriye’de artık siyasal denklemde bir aktör olarak görülmediğinin işareti şeklinde değerlendiriliyor.
Yeni dönemin mesajı:
Yeni yönetim, İhvan’ın etkisini sıfırlamak istiyor.
Al Jazeera üzerinden yapılan çağrı, Katar’a da gönderilen bir mesaj niteliği taşıyor.
Bu adım, Suriye’deki İslamcı hareketler arasındaki güç mücadelesinin yeni safhasına işaret ediyor.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.