universite-profesorunun-sevgili-hamas-videosu-ofke-cekiyor-01

Üniversite profesörünün ‘Sevgili Hamas’ videosu öfke çekiyor

New York Şehir Üniversitesi’ndeki öğrenciler, Filistinlileri küçümsediğini ve alay ettiğini söyledikleri parodi bir video hazırlayan bir yardımcı öğretim görevlisinin derhal işten çıkarılmasını talep etti.

Video, on binlerce Gazze sakininin İsrail hava bombardımanında, acımasız güçlerin ellerinde yok edilmeyle karşı karşıya olduğu zamanda geldi.

universite-profesorunun-sevgili-hamas-videosu-ofke-cekiyor-01

Filistin için CUNY’li öğrenciler üniversiteye yazdıkları mektupta, saldırgan videonun sadece ırkçı olmadığını, aynı zamanda Filistinli, Müslüman ve diğer Yerli öğrencilerin, İsrail’in saldırıları ve Gazze’de son 17 günde yaşanan vahşet konusunda açıkça sessiz kaldıklarını belirtti. Üniversitede kendilerini güvensiz ve istenmeyen hissetmelerine de sebebiyet verdiğini ekledi.

universite-profesorunun-sevgili-hamas-videosu-ofke-cekiyor-01

Pazartesi sabahı itibariyle 2.000’i çocuk olmak üzere 5.000’den fazla Filistinli öldürüldü. Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısında en az 1.400 İsrailli öldürüldü.

İsrail’in saldırısında tahminen 15.273 Filistinli yaralandı; aralarında 830’u çocuğun da bulunduğu 1.500 Filistinli de hâlâ kayıp ve muhtemelen moloz altında mahsur kaldı.

Rahatlatıcı bir piyano notasının yer aldığı başlıksız videoda, İsrailli bir performans sanatçısı ve CUNY’de yardımcı profesör olan Profesör Tamy Ben-Tor , kahverengi sakallı bir akademisyen gibi giyinerek Hamas’ı alaycı bir şekilde övüyor. 

Ben-Tor, ülkenin kuzeydoğu kıyısında yaşayan Kızılderili grubuna atıfta bulunarak, “Sevgili Hamas, özgürlük savaşçıları, merhaba. Lenape halkının topraklarında az önce bir kapuçino içtiğimi kabul ederek başlamak istiyorum” diyor.

Ben-Tor şöyle devam ediyor: “Özgürlük mücadelenize tam destek vermek isterim… Bebeklerin katledilmesi konusunda hâlâ kararsızım.”

Ağlıyormuş gibi yapan sanatçı, “Masum hayvanların katledildiğini biliyorsunuz” diye ekliyor. Sanatçı, “Üzgünüm. İnekler hissedebilir. Siz bir özgürlük savaşçısısınız, biz de özgürlük savaşçısıyız. Kadın hakları hareketiyle LGBTQ kütüphanemizi destekleyeceğinize eminim” diye ekledi.

Çifte standart

Misilleme korkusu nedeniyle isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan CUNY’deki Filistinli bir öğrenci, Ben-Tor’un maskeden makyaja kadar tüm çabasının, Filistin direnişine verilen desteği karalamak ve itibarsızlaştırmak için tasarlandığını söyledi.

Öğrenci, “Videonun tamamı sanat adına ırkçılığı kullanıyor. Öldürülen Gazzeli çocuklara tamamen saygısızlık ediyor. Filistinlileri bir bütün olarak insanlıktan çıkarıyor, onlarla hem fiziksel hem de sözlü olarak her şekilde alay ediyor” dedi.

Öğrenci, “Hamas’ın ‘masum bebekleri’ öldürdüğünü ve ‘masum kadınlara’ tecavüz ettiğini söylüyor ve Hamas’ın yaptıklarının arkasında durduğuna inandığı Filistinlileri kastediyor. Ancak hepimizin bildiği gibi bu eylemler, Hamas’ın hiçbir zaman bebeklerin kafasını kesmediği, kadınlara da tecavüz etmediği, birçok teyitçi tarafından yalanlandı. ” diye ekledi.

CUNY’den bir profesör, bir sanatçının böyle nefret dolu ve ırkçı bir videoyu gelişigüzel yayınlayabilmesinin, İsrail toplumunda Filistinlilerin ve yerli halkların insanlıktan çıkarılmasının ne kadar derin olduğunu gösterdiğini söyledi.

Profesör, “İğrenç figürün kendisinden, iğrenç ırkçılığını saçtığı katıksız neşeye kadar, bu videoyu psikolojik korku türüne yerleştiriyor. Bu, soykırımın açık bir kutlamasıdır” şeklinde vurguladı.

Filistin için CUNY’nin mektubuna göre, Amerika çevresinde ve özellikle New York City’de İslamofobik şiddet, üniversitenin İsrail’in Gazze’yi bombalaması hakkında açıkça konuşmaması, Tamy Ben-Tor gibi Siyonistlerin Filistin karşıtı, Arap karşıtı ve Filistin karşıtı saldırılara katkıda bulunan videolar yayınlama konusunda kendilerini rahat hissettikleri bir ortam yarattı.”

Mektupta sorunun yalnızca Ben-Tor ile sınırlı olmadığı da belirtiliyor. Hunter College’daki “1.873 Filistinli çocuğun trajik kaybını kabul etmeden” İsrail işgaline destek veren diğer profesörler hakkında endişeler bulunduğunu söylüyorlar.

“‘Sanat’ veya ‘hiciv’ politik olmayan bir boşlukta var olmaz ve yüzyıllar boyunca ötekileştirilmiş insanları insanlıktan çıkarmak ve baskıcı ve bağnaz söylemi yaygınlaştırmak için silah haline getirilmiştir.”

CUNY’li öğrenci, üniversitenin profesörü savunmak için “ifade özgürlüğünü” kullanmasını beklediklerini ancak bunun hem üniversitede hem de genel olarak Amerikan akademisinde çifte standartların bir uzantısı olduğunu ifade etti.

“İsrail yanlısı ilanlar üniversitelerin ilan panolarında asılı kalsa da Filistinliler kendi ilanlarımızı astıklarında hemen kaldırılıyor. Eğer reddedersek ‘güvenlik görevlisi’ kimliklerimizin fotoğraflarını çekip bizi tehdit ediyor. Sonra da bize saldırdıklarında ifade özgürlüğünün arkasına mı saklanacaklar?” 

Hiciv meselesi

universite-profesorunun-sevgili-hamas-videosu-ofke-cekiyor-01

Videonun 19 Ekim’de Ben-Tor’un kişisel Instagram sayfasında yayınlanmasının ardından öğrenciler, Ben-Tor’a ait başka “çirkin” materyaller bulduklarını söylüyorlar.

Bir sergide Ben-Tor’un sarı bir peruk taktığı ve boynunda keffiyah olan Hitler tarzı bir bıyık taktığı görülüyor.

Başka bir performans sanatı videosunda, Yahudiler hakkında gelişigüzel yalanlar yayan ve Holokost’u inkar eden ” Orta Doğu uzmanı ve insan hakları aktivisti Dr. Hamman ” gibi giyiniyor .

Ben-Tor, “Savaştan ne heyecan duyuyoruz ne de etkileniyoruz. Ancak Yahudi savaşı arzuluyor. Savaşı seviyor ve savaşa ihtiyacı var. Bu yüzden her şey onun başına geliyor” diye ekliyor.

Eleştirilere tepki gösteren Ben-Tor, videonun yayınlanmasından 24 saat sonra üniversiteye ve öğrenci topluluğuna bir özür gönderdiğini söyledi.

“Video provokasyon amaçlı değildi. Ben İsrailliyim. Ancak İsrail’de yaşamıyorum ve hükümetinin politikalarına bağlı değilim.”

Ben-Tor, “Video, toplumumuzdaki pek çok entelektüelin, hepimizin savunduğu her şeyi yok etmek isteyen teröristlerin ataerkilliğiyle garip bağlantısına karşı benim duygusal tepkimdi” diye yazdı.

Ben-Tor’un videosu, birçok İsraillinin sosyal medyada, özellikle de TikTok’ta, Gazze’deki deneyimlerini ve mücadelelerini anlatan Filistinlilerle alay ettikleri videoların yayınlanmasıyla birlikte geliyor.

Ben-Tor, kendisine yöneltilen öfkenin, amacının İsrail’e yönelik saldırıya verilen tepkiye ilişkin yorum yapmak olduğunu, Gazze’deki ölüm ve yıkıma ilişkin fotoğrafların da yer aldığı videonun düzenlenmiş versiyonundan kaynaklandığını söyledi.

Ben-Tor, “Video, Hamas’ın da kendisine karşı olduğunu bilmeyecek kadar cahil olan Batılı bir akademisyeni tasvir ediyor” dedi. 

Öğrenciler onun çalışmasının yalnızca gerici olmadığını, Siyonist konuşmaları ve Arap karşıtı kinayeleri özetlediğinin altını çizdi.

Instagram’daki videosunu eleştiren yüzlerce yorum arasında Ben-Tor’un “Arap ülkeleri özgür düşünüyor mu?” gibi yorumları ‘beğendiği’ görülebiliyordu. Öğrenciler, “Soykırımdan sonra Yahudilere yönelik en büyük katliamın haklılığını ortaya koyuyor” dedi.

CUNY’deki bir öğrenci, “Hesap verebilirlik desteklenmezse sessiz kalmayacağımızı açıkça belirtmek istiyoruz ve üniversitenin öğrencilerini koruma politikalarına uymasını bekliyoruz.” diye ekledi.

Kaynak: Mira Haber