file 6a79fa324a5ce

“Tevratlı terör”: Yeşiva okulları İsrail ordusunu böyle ele geçirmiş!

"Tevratlı terör": Yeşiva okulları İsrail ordusunu böyle ele geçir

İsrail ordusunun “dini ideolojik” omurgası: Yeşivalar ve Mechina okulları

İsrail’de aşırı sağcı Dini Siyonizm akımının eğitim kurumları, Siyonist ordunun komuta kademesinde ve muharip birliklerinde ağırlığını her geçen gün artırıyor. Tevrat eğitimi ile askeri disiplini birleştiren bu yapılar, İsrail işgal ordusundaki seküler geleneksel yapıyı kökünden dönüştürüyor.

İsrail ordusunun her yıl düzenlediği yaz dönemi acemi er alımlarında, “Yeshivot Hesder” ve “Mechina” okullarından gelen binlerce Siyonist genç, ilahiler eşliğinde Golani ve Givati gibi seçkin piyade tugaylarına katıldı. Bu katılım, İsrail ordusunun ideolojik ve sosyolojik yapısındaki köklü değişimin en somut göstergesi olarak görülüyor.

Tevrat ve Silah Arasındaki Köprü: “Hesder Yeşivaları”

1953 yılında kurulan Yeshivot Hesder (Uyum Yeşivaları), 5 yıla yayılan özel bir program sunuyor. Öğrenciler bu sürenin bir kısmında dini eğitim alırken, yaklaşık 1,5-2 yıllık sürede aktif askerlik yapıyor.

Günümüzde İsrail genelinde yaklaşık 70 Hesder Yeşiva’sı bulunuyor ve bunların en az 20’si Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşim birimlerinde yer alıyor. Bu kurumlardan mezun olanların %80’inden fazlası doğrudan muharip birliklere katılıyor.

Savaşa Zihinsel Hazırlık Merkezi: “Mechina”

1988’de kurulan Mechina (Askerlik Öncesi Hazırlık Akademileri) ise gençleri askere gitmeden önce 1 yıl boyunca zihinsel, ideolojik ve fiziksel olarak savaşa hazırlıyor.

İsrail Savunma Bakanlığı onaylı 62 Mechina’nın 27’si işgal altındaki Batı Şeria’da faaliyet gösteriyor. Mezunların %90’ından fazlası seçkin savaşçı birliklerde görev alıyor ve önemli bir kısmı subaylık kademelerine yükseliyor.

Komuta Kademesindeki “Sarmaşık” Etkisi:

Haberin Arka Planı

Eskiden İsrail ordusunun komuta kademesi ve elit birlikleri büyük oranda seküler kibutz kökenli askerlerden oluşurken, bugün piyade subaylarının %30 ila %40’ından fazlası Dini Siyonist okullardan yetişiyor. Bu durum, ordunun karar alma mekanizmalarında dini-ideolojik motivasyonların öne çıkmasına yol açıyor.

Sapkın İnançtan Doğan Vahşet: Filistin Topraklarının Gaspı ve Sistematik Kıyım

Yerleşimci hahamların eğitim verdiği bu okullarda askerlik, siyasi ve dini bir “kutsal görev” (Mitzvah) olarak tanımlanıyor. Ancak bu kurumlar, sadece askeri eğitim vermekle kalmayıp tahrif edilmiş Tevrat öğretilerini referans alan sapkın bir nefret ideolojisini gençlerin zihnine aşılıyor.

İsrail toplumunun askerinden siviline geniş bir kesiminde kök salan bu sapkın anlayış; Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Filistin topraklarının gasp edilmesinin, evlerin yıkılmasının ve halkın yerinden edilmesinin ana zeminini oluşturuyor. Hahamların bu okullarda meşrulaştırdığı doktrinler doğrultusunda işgal ordusu; kadın, yaşlı hatta küçücük çocukları dahi birer “potansiyel tehdit” olarak görüyor.

Sivil-asker ayrımını tamamen yok sayan bu ideolojik şartlanma; binlerce Filistinlinin hunharca katledilmesinden, keyfi tutuklamalara, çocuk ve gençlerin hapishanelerde çürütülmesinden, her türlü insani değerin çiğnenerek uygulanan soykırımcı ve vahşi politikalara kadar sahada bizzat bu okullardan yetişen nesiller eliyle somutlaşmaya devam ediyor.

Kaynak: Mira Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir