talabani-turkiye-yle-diyalog-zor-01

Talabani: Türkiye’yle diyalog zor!

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Bafel Talabani, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) siyasi güçleri PKK ile iş birliği yapmakla suçladığı gerekçesi ile Türkiye’yi eleştirdi.

Talabani, “Türkiye Savunma Bakanı’nın beni neden tehdit ettiğini anlamıyorum. Şehrimde (Sülemaniye) uçan insansız hava araçlarını ve masumların öldüğü bombardımanlar için ne düşünebilirim?” dedi.

Talabani, Erbil’de düzenlenen MERI Forum’da yaptığı konuşmada, Türkiye ile diyaloğun zor olduğunu ve Ankara’ya yapacağı ziyaretin sorunu çözmeyeceğini söyledi.

Talabani, Türk insansız hava araçlarının, PKK’nın şüpheli faaliyetleri gerekçesiyle Süleymaniye’deki yerel bir havaalanına saldırı düzenlediğini belirterek, geçen ay Erbil’deki Arbat Havaalanı’nda üç masum insanın haksız yere öldürüldüğünü iddia etti.

Bafel Talabani, “O gün havaalanında öldürülenler arkadaşlarımdı ve DEAŞ terör örgütüyle savaşmışlardı” dedi.

Türkiye’den saldırıyla ilgili açıklama

Dışişleri bakanlığı Arbat Havaalanı saldırısıyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı.

“Patlama esnasında, KYB’ye bağlı ‘Terörle Mücadele Grubu’ mensuplarının PKK/YPG’li teröristlerle birlikte talim yapmakta oldukları anlaşılmaktadır. Bu gelişme, KYB’ye bağlı bazı güvenlik unsurlarının terör örgütü üyeleriyle işbirliğini açıkça ortaya koymuş olması bakımından vahimdir.

Yaşanan bu son olayla, terör örgütünün halkını adeta rehin aldığı Süleymaniye’ye yönelik tedbirlerimizin ne denli isabetli olduğu da bir kez daha teyit edilmiştir. Türkiye, hem Irak Merkezi Hükümetinden hem IKBY makamlarından PKK ve uzantılarını terör örgütü olarak tanımasını ve terörizmle samimi ve somut şekilde mücadele etmesini beklemektedir.”

Ancak Talabani, partisinin PKK ile ilişkisinin Türkiye’nin iddia ettiği gibi olmadığını, sorunun Kürtlerin Süleymaniye’deki yasal partilerle ilişkisinin olduğunu vurguladı.

Türkiye, bu partilerin PKK’yı temsil ettiğini iddia ediyor ve kapatılmasını istiyor. Talabani, “Bunu neden benden istiyorsunuz? (…) Bu hakkım yok. Diyalog kurmamız gerekiyor. Biz Kürtler, üzerimize baskı yapıldığında taviz vermeyen inatçı insanlarız. Çözüm diyalogdur. Bundan daha fazlasını yapmam mı bekleniyor? Ayrıca, Türkiye Savunma Bakanı’nın bana açıkça tehdit savurmasının anlamı ne?” diye sordu.

Türkiye, geçtiğimiz nisan ayında, IKBY’deki Süleymaniye kentinden uçuşlara (gidiş-geliş) hava sahasını kapatmıştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, kararın Süleymaniye’deki PKK faaliyetlerinin yoğunlaşması ve terör örgütünün havalimanını ele geçirerek, hava güvenliğini tehdit etmesi nedeniyle alındığını açıklamıştı.

Öncesi Gazze’nin son üniversite binasını da havaya uçurdular! [Videolu]
Sonraki ABD üssü yakınlarında patlama!

Bir Cevap Yazın