68-yasindaki-rusafa-mahkumu-turkiye-ye-seslendi-videolu-02

68 yaşındaki Rusafa mahkumu Türkiye’ye seslendi [Videolu]

Irak’ın başkenti Bağdat’taki Rusafa Hapishanesi’nde pek çok ülke vatandaşı yüzlerce kadın ve çocuk yıllardır ağır koşullar altında hapsediliyor. 

Türkiye, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Suriye, Fransa ve Almanya gibi farklı ülkelerin vatandaşı olan kadınlar IŞİD’le ilişkileri olduğu suçlamasıyla 2017 yılından beri çocuklarıyla beraber buradalar.

Rusafa’da bir kısmı burada doğmuş, 100’den fazla çocuk olduğu biliniyor. Hepsi de eğitim, sağlık, beslenme gibi temel insani haklardan mahrum olarak büyüyorlar. Bir kısmı küçük yaşta hastalık vb. sebeplerle hayatını kaybediyor. 

68-yasindaki-rusafa-mahkumu-turkiye-ye-seslendi-videolu-03

68 yaşındaki Türk vatandaşı bir mahkum, kaydettiği kısa bir videoda burada tutulan kadınların hasta olduğunu, tedavi hizmeti alamadıklarını, gençlerin bile ciğerlerinin bittiğini ifade etti ve Türkiye hükümetine seslendi:

Bizi buradan çıkarın, 6 yıldır boş yere burada çürüdük. Tansiyon, şeker hastasıyım, gençlerimiz bile hasta, hepsinin ciğerleri çürümüş, Allah’tan korkun ve bizi buradan alın.” 

 

Ne yazdığını bilmedikleri bir itirafı imzalayarak mahkum edildiler

Burada tutulan kadınlar, pek çoğu Arapça bilmemesine rağmen Arapça yazılı bir itiraf kağıdının zorla kendilerine imzalatıldığını, ve 15 dakikalık kısa bir duruşmanın ardından 15 yıl hapis veya idam cezalarına çarptırıldıklarını anlatıyorlar. 

Uluslararası Af Örgütü de, IŞİD bağlantılı yargılamalarda, “işkenceyle alınmış itiraflara dayanan mahkumiyetlerin” ardından uzun süren hapis ve idam cezaları verildiğini bildiriyor. 

Hiçbir ülke kendi vatandaşını almıyor!

Rusafa Hapishanesi, geçtiğimiz Mart ayında mahkum kadınların açlık grevleri ile gündeme gelmişti. Türkiye’nin Bağdat büyükelçiliği konuyla ilgili Türk vatandaşlarının sağlığı hakkında Irak makamları ile iletişim halinde olduğunu açıklamıştı.

Ancak Rusafa’da tutulan Türk vatandaşlarının Türkiye’ye getirilip yargılanması için hiçbir adım atılmadı. 

68-yasindaki-rusafa-mahkumu-turkiye-ye-seslendi-videolu-01
Açlık grevindeki kadınlar

Bağdat hükümeti, suça karışmamış olan mahkumların vatandaşı olduğu ülkelerin talebi halinde ülkelerine iade edileceğini açıklamıştı. Ancak ülkeler, çocuk da olsa kendi vatandaşlarını almaya yanaşmıyor, adeta yok sayarak ölüme terk ediyor. 

Kaynak: Mira Haber 

Öncesi Afganistan’da yolcu uçağı düştü!
Sonraki ABD, İsrail’in beklediği silahları vermedi

Bir Cevap Yazın