Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, DSG’nin Suriye ordusu ve devlet kurumlarına entegrasyonunu öngören kapsamlı bir anlaşmaya imza attı.
Şam’da gerçekleştirilen kritik görüşmenin ardından varılan mutabakat, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, çatışmaların sonlandırılması ve mültecilerin geri dönüşü gibi başlıklarda ülkenin geleceğini doğrudan etkileyecek maddeler içeriyor.
Anlaşma resmen duyuruldu
Suriye Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, anlaşma metni resmi devlet medyasında yayımlandı. Metinde, DSG’nin kontrolündeki bölgelerin ve askeri yapının kademeli olarak Suriye devleti bünyesine alınacağı açıkça ifade edildi.
Anlaşmanın öne çıkan maddeleri
10 Mart 2025 Pazartesi günü Ahmed Şara ile Mazlum Abdi arasında yapılan görüşme sonucunda üzerinde uzlaşılan maddeler şöyle sıralandı:
- Tüm Suriyelilerin, dini ve etnik köken ayrımı gözetilmeksizin, liyakat esasına göre siyasi sürece ve devlet kurumlarına katılım hakkı güvence altına alınacak.
- Kürt toplumu, Suriye devletinin asli bir unsuru olarak tanınacak; vatandaşlık ve anayasal hakları garanti altına alınacak.
- Suriye genelinde kapsamlı bir ateşkes ilan edilecek.
- Kuzeydoğu Suriye’deki (Rojava) tüm sivil ve askeri yapılar, Suriye devleti çatısı altında entegre edilecek. Sınır kapıları, havaalanları ile petrol ve doğal gaz sahaları doğrudan devlet kontrolüne geçecek.
- Tüm Suriyeli mültecilerin kendi şehir ve köylerine güvenli dönüşü sağlanacak; güvenlikleri devlet tarafından teminat altına alınacak.
- Suriye devleti, eski rejim kalıntıları ve ülkenin birlik ve güvenliğini tehdit eden unsurlarla mücadelede desteklenecek.
- Bölünmeyi teşvik eden çağrılar, nefret söylemi ve toplumsal ayrışmayı körükleyen girişimler reddedilecek.
- Anlaşmanın yıl sonuna kadar eksiksiz uygulanması için ortak uygulama komisyonları oluşturulacak.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.