İçeriğe geç
16 Ekim 2026 | 5 Cemaziyelevvel 1448 Cuma 02:12
Avrupa

Rusya, İHA’ları yok eden lazer silahı kullanmaya başladı

Haber Merkezi Güncelleme: 14 Haz 2026 18:09 1 dk okuma 15 okunma
Rusya, İHA’ları yok eden lazer silahı kullanmaya başladı
WGfuh 1653065601 3092

Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, ülkesinin Ukrayna’da dün 5 km uzaklıktaki insansız hava araçlarını (İHA) yakabilen bir lazeri test ettiğini açıkladı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov’un açıklamasına göre; Rus ordusundaki silahların yenilenmesi bakımından bir adım daha atıldı.

Dün 5 kilometre uzaklıktaki İHA’ları yakabilen bir lazer test edildi. Lazerin yardımıyla İHA 5 saniye içinde çok kolay bir şekilde yakıldı ve yok oldu.

Borisov’a göre, “Peresvet” isimli lazer savaş sisteminin orduya sevkiyatı yapılıyor. Sistem, yörüngesinde bulunan, olası bir düşmana ait, uzaklığı 1500 kilometreye varan tüm uydu keşif sistemlerini şaşırtarak onları etkisiz hale getirebilecek kapasitede.

Rusya, İHA'ları yok eden lazer silahı kullanmaya başladı

“LAZER SİLAHI UKRAYNA’DA KULLANILIYOR”

Pervıy Kanal’a konuşan Borisov ayrıca, lazer silahın şu anda Ukrayna’da kullanıldığı bilgisini verdi. “İlk numuneler Ukrayna’daki askeri eylemlerde kullanılıyor” diyen Borisov, özel operasyonda faydalanılan lazer kompleksinin adının “Zadira” olduğunu ekledi.

“Zadira-16” isimli savaş sisteminin geliştirilmesine yönelik anlaşmanın imzalandığı Ağustos 2017’de bildirilmişti. Anlaşma, Borisov’un Savunma Bakan Yardımcısı olduğu dönemde, Rusya Deneysel Fizik Araştırma Enstitüsü ile imzalanmıştı.

İlginizi Çekebilir