5789741809549381706 120

Önce saldırı, sonra görüşme: Şeybani–Mossad hattında ne konuşuldu?

İsrail’in Suriye’deki Ebu Zuhur Hava Üssü’nü vurmasının ardından Şam-Tel Aviv hattında dikkat çekici bir temas yaşandı. Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani’nin, Mossad Başkanı Roman Gofman ile pazar günü bir araya geldiği öne sürüldü.

Axios’un konuya yakın iki kaynağa dayandırdığı habere göre görüşmenin temel amacı, Ebu Zuhur saldırısının ardından yükselen tansiyonu düşürmek ve iki taraf arasındaki güvenlik görüşmelerini yeniden rayına oturtmaktı. Görüşmenin nerede yapıldığı açıklanmadı. İsrail Başbakanlık Ofisi ile Suriye Dışişleri Bakanlığı da görüşmeye ilişkin resmi bir açıklama yapmadı.

Saldırıdan önce de telefon hattı kurulmuştu

Şeybani ile Gofman arasındaki temasın ilk olmadığı ortaya çıktı.

Reuters’ın üç kaynağa dayandırdığı haberine göre ikili, 14 Ağustos’ta telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, görüşmede İsrail’in Suriye’de artan Türk askeri varlığına ilişkin endişeleri ele alınmıştı. Bu telefon görüşmesinden yalnızca birkaç gün sonra, 18 Ağustos’ta İsrail savaş uçakları Ebu Zuhur Hava Üssü’nü hedef aldı.

Şam yönetimi ise saldırı öncesinde İsrail’e, Ebu Zuhur’da kalıcı bir Türk askeri üssü kurulmasının veya Türk birliklerinin konuşlandırılmasının planlanmadığını bildirdiğini açıkladı. Şeybani, üste yürütülen çalışmaların Suriye Hava Kuvvetleri için olduğunu belirterek İsrail’in saldırısını “gerekçesiz” olarak nitelendirdi.

Buna rağmen İsrail’in üssü vurması, iki taraf arasında yürütülen temasları kesintiye uğrattı.

Şeybani: İsrail’e güvenmiyoruz

Şeybani, saldırının ardından yaptığı açıklamalarda İsrail’e yönelik sert ifadeler kullanırken, diplomasi kapısını tamamen kapatmadı.

Suriye Dışişleri Bakanı, İsrail saldırılarının durdurulmasını Şam’ın önceliği olarak gösterirken, İsrail ile güvenlik anlaşmasına ilişkin müzakerelerin yakın zamanda yeniden başlayabileceğini söyledi. Bununla birlikte Şeybani, “Şu anda İsrail’e güvenmiyoruz” mesajını verdi ve mevcut aşamada bir barış anlaşmasına doğru gidilmediğini belirtti.

Şeybani’nin 20 Ağustos’ta İslamabad’da yaptığı açıklamalarda da İsrail ile kapsamlı bir anlaşmanın mevcut şartlarda gündemde olmadığı mesajı öne çıkmıştı. Şam yönetimi bir yandan İsrail’in saldırılarını ve Suriye topraklarındaki varlığını sona erdirmesini isterken, diğer yandan güvenlik başlıklarında doğrudan temas kanallarını açık tutuyor.

Ebu Zuhur saldırısından önce telefonda görüşen Şeybani ile Gofman’ın, saldırıdan yalnızca günler sonra bu kez gerilimi düşürmek için yeniden temas kurması; Şam-Tel Aviv hattında kamuoyuna yansımayan diplomatik ve istihbari trafiğin boyutuna ilişkin yeni soru işaretleri oluşturdu.

Kaynak: Mira Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir