Yemenli Şii Husiler’in Suudi Arabistan’a İHA saldırısı düzenlediği iddiası üzerine Mekke başta olmak üzere birçok şehirde alarm seviyesine geçilmesi sonrası Kabe’nin baş imamı Sudeys açıklama yaptı
Suudi Arabistan, Yemen’deki Husiler tarafından Mekke yönüne gönderildiğini açıkladığı bir İHA’yı kutsal şehrin yasaklı hava sahasına girmeden önce imha ettiğini duyurdu. Olayın ardından Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi Din İşleri Başkanı Abdurrahman es-Sudeys, Husilerin kutsal mekanlara yönelik saldırılarını sert sözlerle kınayarak, grubun söylemleri ile sahadaki eylemleri arasında “apaçık bir çelişki” bulunduğunu söyledi.
Suudi Arabistan öncelikle 15 Eylül Salı akşamı saat 18.50’de Mekke’nin güneyinde bir İHA tespit edildiğini açıkladı. Suudi Kraliyet Hava Savunma Kuvvetleri’nin İHA’yı Mekke’nin yasaklı hava sahasına girmeden önce önlediği ve imha ettiği bildirildi. Suudi öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki, söz konusu girişimin 2017’deki balistik füze olayının ardından Mekke’yi hedef aldığı belirtilen ikinci girişim olduğunu söyledi.
Mekke’de ilk kez alarm verildi
İHA olayının yaşandığı saatlerde Suudi Arabistan, Mekke, Cidde ve Taif’te “potansiyel tehlike” uyarısı yayımladı. Mekke’deki acil durum uyarısının kısa süre içinde kaldırıldığı bildirildi. Bu gelişme, Husilerin son günlerde Suudi Arabistan’a yönelik füze ve İHA saldırılarını artırdığı bir dönemde yaşandı.
Ancak burada önemli bir ayrıntı bulunuyor: Suudi makamları İHA’nın Mekke’ye ulaştığını veya Kabe’ye saldırı gerçekleştirildiğini açıklamadı. Resmi açıklamaya göre araç, Mekke’nin yasaklı hava sahasına girmeden önce düşürüldü.
Husiler: “Mekke’yi hedef almadık”
Suudi Arabistan’ın suçlamasına Husilerden ise kesin bir ret geldi. Husilere bağlı kaynaklarda yayımlanan açıklamada, Yemen’den Mekke’ye veya diğer İslami kutsal mekanlara yönelik herhangi bir tehdit bulunmadığı savunuldu. Husi yetkililer, Mekke’nin hedef alındığı yönündeki suçlamaları “yalan” olarak nitelendirdi.
Böylece olayın merkezinde iki farklı iddia bulunuyor: Suudi makamları İHA’nın Husiler tarafından Mekke’ye yöneltildiğini söylerken, Husiler hem Mekke’yi hedef aldıkları iddiasını hem de kutsal mekanlara yönelik bir tehdit oluşturduklarını reddediyor.
Sudeys: “Eylemleri kendi sloganlarını çürütüyor”
Tartışmalar sürerken Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi Din İşleri Başkanı Abdurrahman es-Sudeys, Husilerin kutsal mekanlara yönelik saldırılarını kınadı.
Sudeys, kutsal mekanların Müslümanların kalbinde büyük bir hürmete ve yüce bir makama sahip olduğunu belirterek, bu mekanlara yönelik saldırıların Husilerin ortaya koyduğu iddia ve sloganları bizzat kendi eylemleriyle çürüttüğünü söyledi.
Sudeys açıklamasında İslam’ın canların korunmasına, kanların dokunulmazlığına ve yeryüzünde bozgunculuğun yasaklanmasına ilişkin Hz. Peygamber’in (s.a.v.) şu hadisini aktardı:
“Her Müslümanın diğer Müslümana kanı, malı ve ırzı haramdır.”
Sudeys ayrıca Bakara Suresi’nin 190. ayetindeki “Haddi aşmayın; şüphesiz Allah haddi aşanları sevmez” ve A’raf Suresi’nin 56. ayetindeki “Yeryüzünde düzen sağlandıktan sonra bozgunculuk yapmayın” buyruğuna atıfta bulundu.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.
