5147656490993781689 121

İsrail gizlice BAE’ye ‘Demir Kubbe’ mi kurdu?

İsrail basınında yer alan dikkat çekici iddiaya göre, Tel Aviv yönetimi İran’la savaşın ilk günlerinde “Demir Kubbe” hava savunma sistemini gizlice Birleşik Arap Emirlikleri’ne konuşlandırdı. Eğer iddia doğruysa, bu yalnızca askeri bir gelişme değil, Körfez siyasetinde perde arkasında yürüyen ittifakların açık ilanı anlamına geliyor.

Haberlere göre sistem, İsrail askerleriyle birlikte Abu Dabi’ye sevk edildi ve İran’dan gelen füze ile insansız hava araçlarını engellemek için kullanıldı. Böylece Demir Kubbe ilk kez İsrail sınırları dışında devreye girmiş oldu.

Kamuoyuna Başka, Sahada Başka mı?

Yıllardır Filistin konusunda sert açıklamalar yapan bazı Körfez ülkelerinin, perde arkasında İsrail ile bu düzeyde askeri iş birliği yürütmesi halinde, bölge halklarına verilen mesaj ile sahadaki gerçeklik arasındaki uçurum yeniden gündeme geldi.

Resmî açıklamalarda İsrail eleştirilirken, kritik anlarda İsrail savunma sistemlerine kapı açılması, “söylem başka, strateji başka” yorumlarını beraberinde getirdi.

Haberde İran’ın BAE’ye yüzlerce füze ve binlerce İHA gönderdiği öne sürülürken, İsrail’in de Körfez ülkelerini koruyan aktör gibi konumlandığı görülüyor. Bu tablo, Tel Aviv’in artık yalnızca bir devlet değil, bölgesel güvenlik sağlayıcısı olarak pazarlanmak istendiği şeklinde değerlendiriliyor.

En Büyük Soru: Filistin Nerede Kaldı?

İsrail ile askeri yakınlaşmanın derinleştiği her adımda aynı soru yeniden soruluyor: Gazze yanarken, Kudüs işgal altındayken ve Filistinliler saldırı altındayken, bazı Arap yönetimleri önceliğini kime veriyor?

Eğer bu iddialar doğruysa, Ortadoğu’da kartlar çoktan yeniden dağıtılmış olabilir.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın