İşgalci İsrail ordusu, Batı Şeria’daki Tulkerim ve Nur Şems mülteci kamplarında yer alan 100’den fazla konutu yıkmayı planladığını duyurdu
Siyonist İsrail’in Batı Şeria’daki askeri güçlerinin komutanı Avi Blut’un imzasını taşıyan kararda, operasyonun “tamamen askeri gerekçelerle” yürütüldüğü belirtildi. Haritalarda işaretlenen yapılar, Tulkerim ve Nur Şems kamplarının merkezinden geçecek bir yol inşaatına zemin hazırlamak amacıyla hedef alındı.
Söz konusu yıkım kararına ilişkin detaylar, ordu tarafından paylaşılan haritalarla birlikte kamuoyuna sunuldu.
Bazı kaynaklara göre, kararın imzalanmasıyla birlikte yıkımların 24 saat içinde başlaması bekleniyor. Bu acil takvim, bölge halkında büyük bir tedirginlik yarattı.
Kamplardaki halk komiteleri ve sivil toplum örgütleri, İsrail’in bu kararını kınayarak uluslararası topluma acil çağrıda bulundu. Yapılan ortak açıklamada, Tulkerim’deki 58 ve Nur Şems’teki 48 evin insani hukuka aykırı şekilde yıkıma mahkûm edilmesinin büyük bir endişe kaynağı olduğu vurgulandı.
“Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi ve insan hakları kuruluşlarını, işgal altındaki topraklarda artan yıkımı ve yerinden etmeyi durdurmak için İsrail üzerinde etkili baskı kurmaya çağırıyoruz” diyen örgütler, söz konusu eylemlerin sistematik bir tehcir politikası olduğuna vurgu yaptı.
Tulkerim Valisi Abdullah Kemil ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yıkımlar öncesinde sadece ev sakinlerinin eşyalarını almasına izin verileceğini belirtti. Vali, uluslararası kamuoyuna seslenerek, “İşgalci devlete baskı yapmak için artık milyonuncu kez çağrıda bulunuyoruz” dedi.
İsrail ordusu yaklaşık üç aydır Batı Şeria’nın kuzeyinde, özellikle Cenin, Tulkerim ve Nur Şems mülteci kamplarına yoğunlaşan geniş çaplı bir askeri operasyon sürdürüyor. Bu operasyon, bölgede yaşayan yaklaşık 50 bin kişinin yerinden edilmesine ve ciddi altyapı hasarına yol açtı.
Şimdi bir kez daha dünya kamuoyunun gözü önünde, tıpkı Gazze’de olduğu gibi İsrail’in askeri operasyonlarına yer açmak amacıyla masum aileler yerlerinden edilecek.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.