Isid H Bati Nin Gundeminde Siradaki Hedef Neresi

IŞİD-H Batı’nın gündeminde; sıradaki hedef neresi?

Rusya’nın başkenti Moskova’da 22 Mart’ta düzenlediği saldırıyla yeniden gündeme oturan IŞİD’in sıradaki hedefinin neresi olabileceği Batı’nın gündeminde 

ABD merkezli CNN, IŞİD Horasan örgütünü masaya yatırdı. Moskova saldırısını üstlenen IŞİD’in Horasan kolu (IŞİD-H) için özellikle 26 Temmuz-11 Ağustos’ta düzenlenecek Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’na dikkat çekildi.

New York merkezli sivil toplum kuruluşu Counter Extremism Project’te (Aşırılıkçılıkla Mücadele Projesi) kıdemli danışman olarak çalışan Edmund Fitton-Brown, IŞİD-H’nin Afganistan dışına çıkarak Pakistan, İran ve Orta Asya’da saldırı planları olduğunu iddia etti: “Tacikçe, Özbekçe ve Rusça yapılan yayınların sayısının artması örgütün yayılma hedeflerini gösteriyor.” 

Afganistan’da örgüte katılım çok 

Fitton-Brown, Afganistan’da Taliban’ın Peştunları kayırarak ülkedeki diğer etnik grupların örgüte katılmasını kolaylaştırdığını da öne sürdü. 

IŞİD-H, 2021’de Kabil Havalimanı’nda canlı bomba saldırısı düzenleyerek 13’ü ABD askeri olmak üzere, 200’e yakın kişiyi öldürmüştü. O dönemde ülkeyi ele geçiren Taliban, yoğun bir şekilde IŞİD’le mücadele etmesine  rağmen, geçtiğimiz hafta Kandahar’da düzenlenen canlı bomba saldırısı gibi kanlı eylemlerin önüne geçemiyor. 

Örgütle ilgili kitap yazmış olan Amira Jadoon, IŞİD-H’nin Güney ve Orta Asya’da nüfuzunu artırmak için özellikle son üç yılda propaganda ve saldırılarını yoğunlaştırdığını söyledi:

Geniş çaptaki bölgesel rahatsızlıkları kendi küresel cihat gündemlerine etkili bir şekilde yamadılar.

Örgüt, geçen sene Pakistan’ın Bacur bölgesinde 60’ı aşkın kişinin hayatını kaybettiği ve Ocak ayında İran’ın Kerman kentinde 90 kişinin öldürüldüğü saldırılar düzenledi.

Avrupa’da gelişimin başlarındalar

Counter Extremism Project’in üst düzey yöneticilerinden Hans-Jakob Schindler, geçen sene Almanya’da 7 kişinin örgüt adına ses getirecek bir saldırı planladıkları şüphesiyle tutuklandığını hatırlattı. Bu ay da iki Afgan vatandaşının, Kuran-ı Kerim yakma eylemleri yüzünden İsveç Parlamentosu’na saldırmayı planladıkları suçlamasıyla tutuklandıkları bildirildi.

Önceden IŞİD, El Kaide ve Taliban’a yönelik BM yaptırımlarıyla ilgilenen bir koordinatör olan Fitton-Brown, IŞİD-H’nin Avrupa’daki gelişiminin başlarında olduğunu söylerken özellikle şu ülkeleri uyardı:

Orta Asya diyasporasına girmeye başladılar, başta Rusya ve Türkiye’de, bir ölçüye kadar da Almanya’da“.

Fitton-Brown, Moskova saldırısının örgüt adına “çığır açıcı bir başarı” olduğunu savunurken bu ölçüdeki bir planlamayı daha önce Asya’nın güneyi dışında gösteremediklerini vurguladı. 

En çok Türkiye hedef alınıyor 

IŞİD’in en fazla hedef aldığı ülkelerin başında Türkiye geliyor. Son olarak 28 Ocak 2024’te iki IŞİD’li Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’nde pazar ayını sırasında bir saldırı gerçekleştirmiş, bir kişi hayatını kaybetmişti.

Bu saldırının ardından IŞİD’e yönelik peş peşe operasyonlar düzenlenmiş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. 

Öncesi Cübbeli durmuyor, Erdoğan’a yaranma çabası mı?
Sonraki Netanyahu bu gece acil ameliyata alınacak

Bir Cevap Yazın