İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrailli işgalcilerin Pazar günü gerçekleştirdiği saldırılar, Filistin’in farklı bölgelerinde yeni bir yıkım dalgasına yol açtı
El Halil’deki Mesafir Yatta bölgesinde bulunan Tuvana beldesinde bir cami ile iki Filistinliye ait ev ateşe verilirken, Nablus’ta düzenlenen saldırılarda 4 Filistinli yaralandı. Aynı gün Batı Şeria’nın çeşitli kentlerinde çok sayıda baskın düzenlenirken, Filistinliler gözaltına alındı ve tarım arazileri de hedef alındı.
Filistin Evkaf ve Din İşleri Bakanlığı, yayımladığı açıklamada, Tuvana beldesindeki caminin İsrailli yasadışı Yahudi işgalciler tarafından kundaklandığını ve ibadethanede büyük çaplı hasar meydana geldiğini duyurdu. Bakanlık, yerel kaynaklara dayanarak yaptığı açıklamada, işgalcilerin köye baskın düzenledikten sonra yanıcı maddeler kullanarak camiyi ateşe verdiğini, mahalle sakinleri ile sivil savunma ekiplerinin ise alevleri söndürmek için hızla müdahale ettiğini bildirdi.
Yangına müdahale sırasında Filistinliler ile İsrail ordusu arasında çatışmalar yaşandığı aktarıldı. Bakanlık, soykırım askerlerinin saldırıyı gerçekleştiren işgalcilere koruma sağladığını belirterek camiye yönelik kundaklamayı “tam anlamıyla bir terör eylemi” olarak nitelendirdi.
Açıklamada, bu saldırının İsrail’in Mesafir Yatta’daki Filistinlileri topraklarından sürmeye yönelik sistematik politikasının bir parçası olduğu vurgulandı.
Filistinlilerin evleri kundaklanıyor
Tuvana Belediye Başkanı Muhammed Rabai de resmi Filistin haber ajansı WAFA’ya yaptığı açıklamada, Havat Ma’on kaçak yerleşiminden gelen İsrailli işgalcilerin köye baskın düzenlediğini, camiyi ve iki Filistinliye ait evi ateşe verdiklerini söyledi.
Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus’ta ise Beyta beldesine saldıran İsrailli işgalciler, 4 Filistinlinin yaralanmasına neden oldu. Aynı vilayette İsrail ordusu, Burka köyünün batı girişini toprak yığınlarıyla kapatarak ulaşımı engelledi. Askerler köyde çok sayıda eve baskın düzenledi ve Filistinlileri evlerinde alıkoyarak sahada sorguya çekti.
Cenin’in Kabatiye beldesinde evlere düzenlenen baskınlarda iki genç Filistinli gözaltına alınırken, Ramallah’ın doğusundaki el-Muğayyir köyünde üç Filistinli daha İsrail güçleri tarafından alıkonuldu. Beytüllahim’de de bir Filistinlinin gözaltına alındığı bildirildi.
Ramallah’ın doğusundaki Rammun köyünde ise İsrailli işgalciler, sürülerini Filistinlilere ait tarım arazilerine salarak ekili alanlara zarar verdi. Olay, yerel kaynaklar ve görgü tanıkları tarafından doğrulandı.
Gazze’ye yönelik savaşın başladığı Ekim 2023’ten bu yana İsrail ordusu ile İsrailli işgalcilerin Batı Şeria’daki saldırıları belirgin şekilde tırmandı. Resmi Filistin verilerine göre bu süreçte en az 1.181 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 13 bin kişi yaralandı ve 24 bine yakın Filistinli gözaltına alındı.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.
