Soykırımcı İsrail güçleri, Suriye’nin güneyindeki Kuneytra kırsalında bir kez daha sahaya indi
Cumartesi günü gerçekleştirilen baskınlarda, sivillerin yoğun olarak kullandığı noktalara giren İsrail birlikleri, kısa süreli kontrol noktaları kurarak bölge halkını didik didik aradıktan sonra geri çekildi. Suriye resmi ajansı SANA’nın aktardığına göre, üç askeri araçtan oluşan İsrail konvoyu Kuneytra’nın kuzey kırsalındaki El-Kasarat yolu üzerinden ilerleyerek bölgede geçici bir kontrol noktası oluşturdu.
Yoldan geçen sivillerin üst araması ve kimlik kontrolleri yapılırken, operasyonun ardından birlikler Cubata el-Haşab ormanlık alanına doğru çekildi.
Baskın bununla da sınırlı kalmadı. İsrail askerleri aynı gün Kuneytra’nın kuzeyindeki Meşirfa köyüne de girerek benzer şekilde ikinci bir kontrol noktası kurdu. Köyde sivillerin arandığı, ardından herhangi bir açıklama yapılmadan bölgeden ayrıldıkları bildirildi.
Şam yönetiminden söz konusu ihlallere ilişkin anında bir açıklama gelmezken, sahadaki gelişmeler İsrail’in Suriye topraklarındaki fiili varlığını giderek genişlettiğine işaret ediyor. Özellikle son aylarda güney Suriye’de neredeyse her gün baskın, ev araması ve keyfi gözaltı haberleri gelirken, bu operasyonlarda çocukların ve çobanların dahi hedef alındığı belirtiliyor.
Süreç, Ahmed el-Şara’nın kısa süre önce yaptığı açıklamaların hemen ardından yaşandı. Şara, İsrail ile yürütülen temasların tamamen tıkanmadığını ancak Tel Aviv’in Suriye topraklarında kalıcı varlık dayatması nedeniyle sürecin “son derece zor” ilerlediğini ifade etmişti.
Hatırlanacağı üzere, 8 Aralık 2024’te Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından İsrail, 1974 Ayrıştırma Anlaşması’nı fiilen geçersiz sayarak tampon bölgeye girmişti. Yeni Suriye yönetimi tarafından doğrudan bir tehdit gelmemesine rağmen İsrail’in hava saldırılarını ve kara ihlallerini sürdürmesi, bölgede gerilimi daha da tırmandırıyor.
Bu saldırılarda siviller hayatını kaybederken, askeri tesisler, araçlar ve mühimmat depoları da hedef alınarak büyük çaplı yıkım meydana geliyor.
Kaynak: Mira Haber, MEMO
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.