İran’da Riyalin Sert Çöküşü Halkı Sokağa Döktü; Protestolar Başkentte Yayılıyor
İran’da ulusal para birimi riyalin Amerikan doları karşısında rekor seviyede gerilemesiyle oluşan ekonomik çöküş, başkent Tahran’da büyük çaplı protestolara dönüştü. Ülke genelinde marketler, çarşılar ve ticaret merkezlerinde esnaf kepenk kapatarak ekonomik duruma tepki gösterdi. Bu eylemler kısa sürede genişleyerek Tahran’ın merkezi bölgelerine yayıldı.
Riyalin çöküşüyle dolar kuru serbest piyasada 1,40 milyona yakın seviyelere ulaşırken bu durum günlük alışveriş ve ticaret koşullarını zorlaştırdı. Bazı tüccarlar ve küçük işletmeler, fiyatlar ve kur dalgalanmaları nedeniyle maliyetleri karşılayamadıklarını gerekçesiyle dükkanlarını kapattı.
Çarşı esnafının başlattığı protestolar, Pazar günü Tahran’daki Alaeddin Çarşısı, Jomhuri Caddesi ve Charsou alışveriş merkezleri çevresinde başladı. Halk, gösterilerini ikinci güne taşıyarak Saadi Caddesi ve Shush gibi merkezi alanlarda devam ettirdi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde protestocuların ekonomi yönetimini ve döviz politikalarını eleştiren sloganlar attığı görüldü.
Bu protestoların ardından Merkez Bankası Başkanı Mohammad Reza Farzin istifa etti ve yerine eski ekonomi bakanı Abdolnaser Hemmati’nin atanması gündeme geldi.
Enflasyonun ve gıda fiyatlarının giderek arttığı İran’da Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İçişleri Bakanı’na göstericilerin temsilcileriyle doğrudan temas kurulması talimatı verdiğini duyurdu. Pezeşkiyan, halkın dile getirdiği ekonomik taleplerin dinleneceğini ve sorunların çözümü için hükümetin harekete geçeceğini savundu. Açıklamasında yalnızca günü kurtarmaya dönük adımların yeterli olmayacağını vurgulayan Pezeşkiyan, yapısal reformların da gündemde olduğunu belirterek, özellikle bankacılık sisteminin ıslahı ve halkın alım gücünü koruyacak kalıcı önlemlerin alınacağını ifade etti.
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.