İran’a tedarikçilik yapan Türklere yaptırım kararı

ABD, Türk şirketlerin de aralarında olduğu İran’ın silah programlarını destekleyen tedarik ağlarına yaptırım kararı aldı 

Türkiye, Umman ve Almanya’daki tedarik ağları, İran’a füze yapımında kullanılabilecek karbon fiber, epoksi reçine ve benzeri maddeleri temin etti.

ABD Hazine Bakanlığı, İran’ın balistik füze, nükleer ve savunma programlarını destekleyen üç tedarik ağına yönelik yaptırım kararını duyurdu.

ABD Hazine Bakanlığı, Almanya’da bulunan ve İran-Almanya çifte vatandaşlığına sahip olan Maziar Karimi’nin karmaşık aracılar ve paravan şirketler yoluyla İran Devrim Muhafızları için epoksi reçine ve başka ürünler sağladığını açıkladı.

Bakanlık, Karimi’nin, kullandığı paravan şirketler arasında Türkiye’de bulunan Tit Uluslararası Nakliyat Deri Tekstil Gıda Sanayi ve Ticaret şirketinin bulunduğunu kaydetti.

Açıklamada yaptırım listesindeki ikinci tedarik ağı olan Türkiye merkezli Gökler Dış Ticaret şirketinin de, İran Savunma Bakanlığı ve Silahlı Kuvvetler Lojistik Komutanlığı’na ve bağlı ortaklıklarına karbon fiber sağladığı belirtildi.

Bakanlık ayrıca, şirketin genel müdürü ve Türk vatandaşı Mahmut Gök’ün İran’a yapay grafit tedariklerini şirket adına kendisinin yürüttüğünü belirtti.

Açıklamaya göre, Gök kendisine ait üç farklı şirketi İran’a ürün tedariki sağlarken kullandı. Skies Petroleum Dış Ticaret aracılığıyla ürünlerin taşımacılığını yapan Gök’ün, yönetim kurulu başkanı olduğu DM Gold Kıymetli Madenler şirketini yasadışı tedarik işlemlerinde paravan şirket olarak kullandığı belirtildi. 

Yakın zamanda Gök, İran’daki müşterileri için yeni bir paravan şirket olarak Klas Kimyasal Ürünler Ticaret şirketini kurdu.

Yaptırım uygulanan üçüncü ağ kapsamında da, silahlanmada kullanılan kompozit üretimi ve tedariğinin bir parçası olarak ABD Hazine Bakanlığı, Türk vatandaşı Hidayet Kanoğlu’nu listeye ekledi.

Açıklamada, Kanoğlu’nun, İran’da bulunan Sazeh Morakab şirketi için reçine ve sertleştirici tedarik ettiği kaydedildi.

İlginizi Çekebilir

Ukrayna’ya yardım artıyor: Yeni destek paketi açıklandı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna’ya 6 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım paketi sağlanacağını …

İsrail’e karşı en yüksek ses kampüsten yükseliyor!

İsrail’in ABD destekli yürüttüğü soykırım savaşı, üniversite gençliğinin öfkesini taşırdı. Aylardır devam eden protestolar bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir