Tahran yönetimi yalnızca bölgesel hedeflerle yetinmeyeceğini açıkça ilan ederken, Avrupa’yı doğrudan hedef alan sert tehditler dile getirdi
İran’da sertlik yanlısı çizgisiyle bilinen Hüseyin Şeriatmedari, ABD’ye destek veren Avrupa ülkelerinin askeri üslerinin “meşru hedef” haline geleceğini ilan etti. Şeriatmedari sonrasında daha ileri giderek, Avrupa’nın İran saldırılarına karşı “neredeyse sıfır savunma kapasitesine sahip olduğunu” savundu ve “vurursak sert vururuz” ifadelerini kullandı.
İran Meclis Başkanı Muhammedbakır Kalibaf da yaptığı açıklamada Hürmüz Boğazı’nda “yeni bir denklemin kurulduğunu” belirterek, mevcut durumun ABD için sürdürülemez olduğunu iddia etti. Kalibaf’ın “İran henüz başlamadı bile” sözleri, daha geniş çaplı bir askeri hamlenin sinyali olarak yorumlandı.
Bu açıklamalar, İran’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ni yeniden vurmasının ardından geldi. Saldırılarda BAE’nin stratejik öneme sahip Füceyre şehri alevlere teslim olurken, aynı anda İran Devrim Muhafızları (IRGC) bölgedeki deniz trafiğini kendi şartlarına bağlayan yeni bir “geçiş planı” açıkladı.
Bu planın, BAE’nin petrol sevkiyatı için kritik önemdeki Füceyre hattına kadar uzanabilecek bir denetim alanı oluşturabileceği belirtiliyor.
İran içinde de tansiyon yükseliyor. Buşehr eyaletindeki Deyyer Limanı’nda çıkan yangın ve Hürmüzgan bölgesinde bildirilen patlama sesleri, ülke içindeki istikrarsızlığın da derinleştiğine işaret ediyor.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.
