hamas-sefi-israil-in-kan-dondurucu-planini-acikladi-01

Hamas şefi İsrail’in kan dondurucu planını açıkladı

Perşembe günü Mısır’ın Sada El Balad TV kanalına konuşan Halid Meşal, ABD’nin İsrail’e yaklaşmakta olan kara saldırısını ertelemesini ve Gazze’yi gökten vurmaya devam etmesini söylediğini ve Washington’un, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için elit Delta Gücü’nden askerleri konuşlandırdığını ileri sürdü.

Meşal, İsrail’in Hamas tünellerini bir tür sinir gazı veya kimyasal silahla doldurmayı planladığını iddia ederek şöyle dedi;

“Güvenilir kaynaklardan, ABD’nin İsrail’e yönelik planının, ABD tarafından yönetilen ve İsrail tarafından yürütülen ya da ABD ve İsrail’in ortaklaşa uyguladığı özel Amerikan/İsrail kuvvetlerini sinir gazlarını kullanmak üzere göndermek olduğuna dair bilgi alıyoruz. Filistinli askerlerin tünellerde ve siperlerde bulunan yeteneklerini öldürmeden felç edin, böylece bu tünellerde tutulan rehineleri veya esirleri öldürmesinler” dedi.

Gazze’nin geniş tünel ağı, Hamas savaşçılarının kalabalık kentsel alanların altından geçişini sağlıyor ve aynı zamanda Hamas liderlerinin ve silahlarının olası hava saldırılarına karşı korunduğu bir yer olarak da hizmet veriyor. El Cezire’nin 2014 tarihli bir raporuna göre kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ni kesen tahminen 500 tünel var.

Çarşamba günü Filistinli gruplar, İsrail’in ABD Delta Force komandolarının gözetimi altında Hamas’ın tünellerini bir tür sinir gazı veya kimyasal silahla doldurmasını beklediğini bildirdi.

Filistinli gruplara aşina olan bir Arap kaynak planın, “uluslararası yasaklı gazların, özellikle de sinir gazının ve kimyasal silahların kullanılmasıyla sürpriz unsuruna dayandığını” söyledi.

İsrail, 1972 Biyolojik ve Zehirli Silahlar Sözleşmesi’ni imzalayan taraflardan biri değil ancak biyolojik silahların kullanımı, 1925 Cenevre Protokolü’nden bu yana neredeyse bir yüzyıldır yasa dışı.

Teneffüs edilen veya deri yoluyla emilen çoğu sinir gazı, merkezi sinir sisteminin solunum merkezini sakatlayarak ve akciğerlerin etrafındaki kasları felç ederek bir ila 10 dakika arasında herhangi bir zamanda öldürebilir.

Maddeye maruz kalmanın belirtileri arasında mide bulantısı ve şiddetli baş ağrıları, bulanık görme, salya akması, kas kasılmaları, solunum durması ve bilinç kaybı yer alır.

Olağandışı kara istilası

hamas-sefi-israil-in-kan-dondurucu-planini-acikladi-02

Perşembe günü açıklama yapan Meşal, kara saldırısının yaklaşmakta olduğunu kabul etti. Ancak bunun alışılmadık olacağını söyledi ve hem İsrail’in hem de ABD’nin kendi taraflarındaki kayıpların sayısını sınırlamak istediğini ekledi.

Meşal, 2003’teki Irak işgali sonrasındaki olaylara atıfta bulunarak, “Amerikalılar, kara işgali ve çatışmadan oluşan Felluce senaryosunu tekrarlamak istemediklerini, bunun yerine yukarıdan bombalanacak Musul senaryosunu tekrarlamak istediklerini söylüyorlar.” dedi. (Felluce, Irak Savaşı’nda ABD kuvvetlerinin kara saldırısı sırasında Iraklı grupların şiddetli direnişiyle karşılaştığı bölge.)

“Sözde Musul Muharebesi, ağır hava bombardımanının eski şehrin çoğunu yok ettiği, ağır sivil kayıplara yol açtığı ve ‘İslam Devleti’ olarak da bilinen Irak ve Suriye İslam Devleti’ni yenmek ve Musul’un kontrolünü IŞİD’den geri almak için ortak bir askeri çabaydı.” diye ekledi.

“Bu birinci yoldur ve bu tehlikelidir, yani İsrail’in toprak işgaline acele etmemesi, istediği kadar bombalaması, yok etmesi, insanları yerinden etmesi anlamına geliyor. Bu açık zaman ilk kez İsrail’e veriliyor.” şeklinde konuştu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, operasyonları görüşmek üzere İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile neredeyse her gün telefon görüşmeleri yaptı. Şehir savaşları konusunda bilgisi olan üst düzey ABD askeri yetkilileri de İsrail’e gönderildi.

Bu haftanın başlarında Wall Street Journal, ABD’li yetkililerin İsrail’i, ABD hava savunma sistemleri bölgeye yerleştirilene kadar kara saldırılarını durdurmaya ikna ettiklerini bildirdi. 

ABD Başkanı Joe Biden, Salı günü yaptığı açıklama sonrası ABD’nin İsrail’e kara saldırısını ertelemesi yönünde baskı yapıp yapmadığı sorulduğunda “İsraillilerin kendi kararlarını verdiklerini” söyledi.

Kaynak: Mira Haber

Öncesi İsrail ordusuna darbe üstüne darbe
Sonraki BM ateşkes dedi, Türkiye’den İsrail’e yeni çağrı