Güney Afrika, İsrail ordusuna katılan vatandaşlarını tutuklayacak

İsrail aleyhine UAD’de dava açan Güney Afrika, İsrail ordusunda görev yapan Güney Afrika vatandaşlarının ülkeye döndükleri anda tutuklanacaklarını söyledi.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor Afrika Ulusal Kongresi’nin Güney Afrika’nın Filistin ile dayanışmasına ilişkin düzenlediği bir toplantıda, İsrail ordusunda görev yapan Güney Afrika vatandaşlarının ülkeye döndükleri anda tutuklanacaklarını açıkladı.

Açıklamalarını alkışlarla karşılayan kalabalığa Pandor, “Güney Afrikalı olup İsrail Savunma Kuvvetleri’nin yanında ya da içinde savaşanları uyaran bir bildiri yayınladım: Biz hazırız, eve döndüğünüzde sizi tutuklayacağız” dedi.

Pandor, hükümetinin Filistinlilere verdiği desteğin yaklaşan seçimlerle bir ilgisi olmadığını belirterek, “Filistin halkıyla 8 Ekim’de tanışmadık, onlarca yıldır mücadelede birlikteyiz” dedi.

Bakan konuşmasında, “Filistin halkı kurtuluş hareketinin özgürlük savaşçılarını eğitti. Bu, özgürlük savaşçılarının, aktivistlerin ve tarihi paylaşan ulusların bir ilişkisidir. Adalet ve özgürlük için bir mücadele tarihi” cümlelerini kaydetti.

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILABİLİRLER

Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı, daha önce Güney Afrika vatandaşlarının, ülkelerinin desteklemediği bir savaşa katılmaları halinde vatandaşlıktan çıkarılabileceklerini duyurmuştu.

UAD’DE İSRAİL ALEYHİNE AÇILAN SOYKIRIM DAVASI

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023’te, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanına (UAD) dava açmıştı.

Güney Afrika, Gazze’deki durumun aciliyet teşkil etmesi sebebiyle UAD’den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini istemiş ve tedbir talebine ilişkin duruşmalar, 11-12 Ocak’ta Lahey’deki Barış Sarayı’nda yapılmıştı.

Divan, 26 Ocak’ta açıkladığı tedbir kararlarında, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için elinden gelen tüm önlemleri almasına, İsrail ordusunun Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesindeki fiilleri işlemesini engelleyecek önlemleri ivedilikle almasına, Gazze’deki Filistinlilere yönelik soykırım çağrısı yapanları önlemek, engellemek ve cezalandırmak için gereken tüm adımları atmasına, Gazze’deki Filistinlilerin karşılaştığı olumsuz yaşam koşullarını ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyulan temel hizmetlere ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılan acil ve etkili önlemleri almasına, Gazze’deki Filistinlilere karşı Soykırım Sözleşmesi’nin ihlalini gösteren delillerin yok edilmesini önlemek ve korunmasını sağlamak için etkili tedbirler almasına, kararın yürürlüğe girmesinden itibaren 1 ayda alınan tüm tedbirler hakkında mahkemeye bir rapor sunmasına hükmetmişti.

İlginizi Çekebilir

Korkunç toplu katliam; çocukları bile kurşuna dizdiler!

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Burkina Faso ordusunun yüzlerce köylüyü katlettiği 25 Şubat katliamını belgeledi İnsan …

cobanlar ile ciftciler arasinda catisma cikti cok sayida kisi oldu 01

Çobanlar ile çiftçiler çatıştı: 21 ölü

Nijerya’nın Plateau eyaletinde çobanlar ile çiftçiler arasında çıkan çatışmalarda 21 kişi hayatını kaybetti. Yerel yetkililer, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir