mira haber ga lgelerin adama mescid i aksa tufana na nasa l planlada 01

Gölgelerin adamı Mescid-i Aksa Tufanı’nı nasıl planladı?

İsrail, Hamas’ın geçen haftaki yıkıcı saldırısını “İsrail’in 11 Eylül saldırısı” olarak nitelendiriyor. Saldırının arkasındaki gizli planlayıcı Filistinli militan Muhammed Deif, harekatı ise El Aksa Tufanı olarak adlandırıyor.

mira haber ga lgelerin adama mescid i aksa tufana na nasa l planlada 02

Hamas’ın Cumartesi günü Gazze Şeridi’nden binlerce roket fırlatması sırasında yayınlanan bir ses bandında saldırının İsrail’in Kudüs’teki El Aksa camisine yaptığı baskınların intikamı olduğunun sinyalini verdi. Ses İsrail’in en çok aranan adamı Muhammed Ed-Deif’e aitti.

mira haber ga lgelerin adama mescid i aksa tufana na nasa l planlada 03

Gazze’deki Hamas’a yakın bir kaynağa göre Deif, İsrail’de 1.200’den fazla insanı öldüren operasyonu planlamaya Mayıs 2021’de başladı. Tüm Müslüman dünyasını öfkelendiren, İslam’ın üçüncü en kutsal mekanına düzenlenen baskın bardağı taşıran son damla olmuştu.

Kaynak, “Saldırıyı, İsrail’in Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya baskın yaptığı, ibadet edenleri dövdüğü, yaşlı ve genç erkekleri camiden çıkardığı sahneler ve görüntüler tetikledi. Bütün bu acımasız saldırılar öfkeyi körükledi ve ateşledi.” şeklinde belirtti.

Kudüs’te egemenlik ve din konularındaki şiddet olaylarında uzun süredir bir parlama noktası olan cami yerleşkesine yapılan saldırı, İsrail ile Hamas arasında 11 gün süren çatışmanın başlamasına sebep oldu.

İki yıldan fazla bir süre sonra, 1973 Arap-İsrail çatışmasından bu yana İsrail savunmasında en kötü ihlal olan Cumartesi günkü saldırı gerçekleşti. İsrail’i savaş ilan etmeye ve  Gazze’ye misilleme saldırıları başlatmaya itti.

En sonuncusu 2021’de olmak üzere yedi İsrail suikast girişiminden sağ kurtulan Deif, nadiren kamuoyuna demeç veriyor ve asla halkın arasına çıkmıyor. Dolayısıyla Hamas’ın televizyon kanalı Cumartesi günü Deif’in konuşacağını duyurduğunda Filistinliler önemli bir gelişmenin yaşanacağını tahmin etmişlerdi. 

Deif yayında Filistinlilerin harekete geçeceğinin sinyallerini verdi;

“Bugün Mescid-i Aksa’nın öfkesi, halkımızın ve milletimizin öfkesi patlıyor.  “Mücahitlerimiz, bugün bu suçluya süresinin dolduğunu anlamasını sağlama gününüz.” dedi.

Deif’in yalnızca üç fotoğrafı var: Biri 20’li yaşlarında, diğeri maskeli ve bir diğeri de ses bandı yayınlanırken kullanılan gölgesinin fotoğrafı.

mira haber ga lgelerin adama mescid i aksa tufana na nasa l planlada 01

Deif’in nerede olduğu bilinmiyor, ancak büyük olasılıkla Gazze’de, yerleşim bölgesinin altındaki tünel labirentinde operasyonları yürütüyor. İsrailli bir güvenlik kaynağı, Deif’in saldırıların planlama ve operasyonel yönlerine doğrudan dahil olduğunu söyledi.

İki beyin, tek deha

Filistinli kaynaklar, İsrail’in Gazze’de gece boyunca vurduğu evlerden birinin Deif’in babasına ait olduğunu söyledi. Kaynaklara göre saldırıda Deif’in erkek kardeşi ve iki aile üyesi daha öldürüldü.

Hamas’a yakın bir kaynak, saldırıyı hazırlama kararının Hamas’ın El Kassam Tugayları’na komuta eden Deif ile Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar tarafından ortaklaşa alındığını ancak mimarın kim olduğunun açık olduğunu söyledi.

mira haber ga lgelerin adama mescid i aksa tufana na nasa l planlada 04 

“İki beyin ama bir deha var” diyen kaynak, operasyonla ilgili bilgilerin yalnızca bir avuç Hamas lideri tarafından bilindiğini ekledi.

Bölgesel bir kaynağa göre, İsrail’in ezeli düşmanı ve Hamas için önemli bir finans, eğitim ve silah kaynağı olan İran, grubun düşüncelerine aşina idi. Hareketin büyük bir operasyon planladığını yalnızca genel hatlarıyla biliyordu fakat zamanlamayı veya ayrıntıları bilmiyordu. 

Kaynak, Tahran’ın büyük bir operasyonun hazırlanmakta olduğunun farkında olmasına rağmen bunun Hamas, Filistin liderliği, İran destekli Lübnanlı militanlar Hizbullah ve İran’ın dahil olduğu hiçbir ortak operasyon odasında tartışılmadığını ileri sürdü.

Ayrıca kaynak, “Çember çok dardı” şeklinde ekledi.

İran’ın en üst yetkilisi Ali Hamaney Salı günü Tahran’ın İsrail’e yönelik saldırıda yer almadığını söyledi. 

mira haber ga lgelerin adama mescid i aksa tufana na nasa l planlada 02

Washington, Tahran’ın suç ortağı olduğunu ancak İran’ın saldırılara doğrudan katılımına işaret eden hiçbir istihbarat veya kanıtın bulunmadığını dile getirdi.

Deif’in tasarladığı plan, uzun süreli bir aldatma çabasını içeriyordu. İsrail, İsrail’in ezeli düşmanı İran’ın müttefiki Hamas’ın bir çatışma başlatmakla ilgilenmediğine ve bunun yerine hareketin yönetici güç olduğu Gazze’deki ekonomik kalkınmaya odaklandığına inandırıldı.

Ancak Hamas’a yakın bir kaynak, İsrail Gazzeli işçilere ekonomik teşvikler sağlamaya başlarken, grubun savaşçılarının genellikle İsrail ordusunun gözü önünde eğitildiğinin ve talim edildiğinin altını çizdi.

Hamas’ın dış ilişkiler sorumlusu Ali Baraka, “Bu savaşa iki yıldır hazırlanıyoruz” dedi.

Sakin bir sesle konuşan Deif, kaydında Hamas’ın, İsrail’i Filistinlilere karşı işlediği suçları durdurması, kötü muameleye ve işkenceye maruz kaldığını söylediği mahkumları serbest bırakması ve Filistin topraklarına el koymayı durdurması konusunda defalarca uyardığını söyledi;

“Siyonist işgal, her gün Batı Şeria’daki köylerimize, kasabalarımıza ve şehirlerimize saldırıyor, evleri basıyor, öldürüyor, yaralıyor, yok ediyor ve gözaltına alıyor. Aynı zamanda Gazze’deki cani kuşatması devam ederken binlerce dönüm arazimize el koyuyor, insanlarımızı evlerinden söküp yerleşim yerleri inşa ediyor.”

  “Gölgelerin adamı”

Yaklaşık 100 kilometre (60 mil) uzunluğunda ve 50 kilometre genişliğinde olan ve 1967’de İsrail tarafından ele geçirilmesinden bu yana İsrail-Filistin çatışmasının merkezinde yer alan Batı Şeria’da bir yılı aşkın bir süredir kargaşa devam ediyordu.

mira haber ga lgelerin adama mescid i aksa tufana na nasa l planlada 05

Deif, Hamas’ın uluslararası topluma “işgal suçlarına” son vermesi çağrısında bulunduğunu ancak İsrail’in provokasyonlarını artırdığını söyledi. Ayrıca Hamas’ın geçmişte İsrail’den Filistinli tutukluların serbest bırakılması için insani bir anlaşma istediğini ancak bunun reddedildiğini söyledi.

“İşgal çılgınlığı ve uluslararası yasa ve kararları reddemesi, Amerika, Batı desteği ve uluslararası sessizliğin ışığında, tüm bunlara son vermeye karar verdik” dedi.

1948 Arap-İsrail Savaşı sonrasında kurulan Han Yunus Mülteci Kampı’nda 1965 yılında Muhammed Masri olarak doğan militan lider, 1987’de başlayan Birinci İntifada (Filistin ayaklanması) sırasında Hamas’a katıldıktan sonra Muhammed Deif olarak tanındı.

Bir Hamas kaynağı, 1989’da İsrail tarafından tutuklandığını ve yaklaşık 16 ay gözaltında tutulduğunu söyledi.

Deif, Gazze’deki İslam Üniversitesi’nden fizik, kimya ve biyoloji eğitimi aldığı bilim diplomasını aldı. Sanata olan ilgisini gösterdi, üniversitenin eğlence komitesine başkanlık etti ve komedilerde sahneye çıktı.

Hamas saflarında yükselen Deif, grubun tünel ağını ve bomba yapımı uzmanlığını geliştirdi. Onlarca yıldır İsrail’in en çok arananlar listesinin başında yer alıyor ve yüzlerce İsraillinin ölümünden kişisel olarak sorumlu tutuluyor.

Deif için gölgede kalmak bir ölüm kalım meselesiydi. Hamas kaynakları, İsrail’in suikast girişimlerinden birinde onun bir gözünü kaybettiğini ve tek bacağından ciddi şekilde yaralandığını duyurdu.

Eşi, 7 aylık oğlu ve 3 yaşındaki kızı, 2014 yılında İsrail’in hava saldırısında öldürülmüştü. Hamas’ın silahlı kanadını yönetirken hayatta kalması, ona Filistinli bir halk kahramanı statüsü kazandırdı. Videolarda maskeli ya da sadece gölgesi görülüyor. Hamas’a yakın bir kaynak, kendisinin akıllı telefon gibi modern dijital teknolojileri kullanmadığını söyledi.

“O yakalanması zor biri. O, gölgelerdeki adamdır.”

Kaynak: Mira Haber 

Öncesi Camide alkol kullandığı anları sosyal medyada paylaşmıştı! Aldığı ceza hediye nitiliğinde
Sonraki Arap aşiretleri yeniden ayaklanmaya hazır