gazze-enkaz-altinda-binlerce-kurbani-birakmak-zorunda-kalmak-01

“Gazze’de enkaz altında binlerce kurbanı bırakmak zorunda kalmak”

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırıları çok sayıda can kaybına neden olmaya devam ederken, sivil savunma ekipleri kendilerini iki seçenekle karşı karşıya buluyor; Cesetleri almak için saatler harcamak ya da ölüleri enkaz altında bırakıp hala hayatta olanlar için başka bölgelere koşmak. 

Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail saldırılarında ölen ve yaralanan binlerce kişiyi sayarken, sivil savunma yüzlerce kişinin çöken binaların altında ölü yattığını söylüyor.

Kurtarma ekipmanı eksikliği ve ekiplerinin sürekli hedef alınması nedeniyle sivil savunma, ölülerin cesetlerini almak yerine hâlâ hayatta olan kurbanları kurtarmaya öncelik veren bir plan izlediklerini söyledi.

Sivil savunma ekibi üyesi Halil Saifan, “Hedeflenen yere varıyoruz, enkaz altında hayatta olanların olduğunu görürsek onları çıkarana kadar kazmaya devam ediyoruz. Ama enkaz altında kalanların öldüğünden emin olursak başka bir yere gidiyoruz.” dedi.

“Bombalama aynı anda farklı yerlerde oluyor, 10 dakika içinde onlarca yer hedef alınıyor ve harekete geçebilecek ekipmanımız ve mürettebatımız çok sınırlı. Bu nedenle, birkaç cesedi almak için saatler harcamak ya da ölenlerin arasına katılmadan önce enkaz altında kalan yaralılara öncelik vermek arasında bir seçim yapmak zorundayız.” diye ekledi.

İsrail’in, Hamas’ın güney İsrail kasabalarına benzeri görülmemiş bir saldırı düzenlediği 7 Ekim’de Gazze’ye şiddetli bir bombalama kampanyası başlatmasından bu yana, büyük çoğunluğu kadın ve çocuklar olmak üzere en az 8.000 kişi öldürüldü. İsrial cephesinde ise yaklaşık 1.400 İsrailli öldürüldü ve 200’den fazla kişi rehin alındı.

Gazze Şeridi’nin merkezindeki El Bureij’deki Gazze Sivil Savunma karargâhında çalışan Saifan, hâlâ enkaz altında yüzlerce öldürülen sakinin bulunduğunu söylüyor.

gazze-enkaz-altinda-binlerce-kurbani-birakmak-zorunda-kalmak-02

“Bir hava saldırısında ne kadar çok sayıda ölümün gerçekleştiğini anlatmaya gerek kalmadan, birkaç binanın yıkılmasından birkaç dakika sonra mahalledeki manzarayı hayal edebilirsiniz” diye ifade etti.

“Orada önceliği hâlâ enkaz altında nefes alanlara vermemiz gerekiyor. Bu seçim her zaman ölenler ile yaşayanlar arasında yapılır, ama asla yaşayanlar arasında yapılmaz. Birinin hâlâ hayatta olduğunu biliyorsak, onu enkazın altından çıkarmak saatlerimizi alabilir ama onu asla orada bırakamayız.” şeklinde konuştu.

Saifan, sivil savunma ekiplerinin sürekli hedef alınmasının ve ekipman eksikliğinin, enkaz altındaki herkesi kurtarma girişimlerini neredeyse imkansız hale getirdiğini ekledi.

gazze-enkaz-altinda-binlerce-kurbani-birakmak-zorunda-kalmak-01

“Saldırının başlangıcından bu yana birçok kez ve birçok bölgede hedef alındık. Mürettebat üyelerimiz kurtarıcılardan kurbanlara dönüşüyor” dedi.

“Hiçbir ülke aynı anda farklı bölgeleri hedef alan bu kadar çok hava saldırısıyla ve bu kadar çok sayıdaki kurbanla başa çıkamaz. Bunu Gazze’de hayal edebiliyor musunuz?” diye sordu.

Sivil savunma ekiplerinin çok katlı konutların molozlarını kaldırmak ve mağdurlara ulaşmak için kullandığı buldozerlere yakıt sıkıntısı yaşanması, krizi daha da kötüleştiriyor.

Hala kayıp

Filistin Sağlık Bakanlığı, Cuma günü itibarıyla enkaz altında yakınlarının kayıp olduğunu belirten ailelerden en az 1.650 rapor aldığını söyledi.

gazze-enkaz-altinda-binlerce-kurbani-birakmak-zorunda-kalmak-01

 

Bakanlık sözcüsü Eşref el Kudra’ya göre, halen 940 civarında ölü çocuk, evlerinin ya da ailelerinin sığındığı evlerin enkazı altında.

Shujaiya semtinde düzinelerce konut, İsrail ordusunun tahliye uyarısı yapılmadan yıkıldı. Sonuç olarak geniş aileler tamamen yok oldu ve çok sayıda insan hâlâ enkaz altında kayıp.

Sağlık bakanlığına göre , İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik hava, topçu ve deniz bombardımanında 4.807 kişiden oluşan en az 688 aile yok edildi.

Sivil savunmadan Saifan, “Saldırı sona erdiğinde ve tüm cesetleri enkazdan çıkardığımızda, kurbanların sayısı muhtemelen mevcut sayının iki katı olacak” dedi.

Kaynak: Mira Haber

İlginizi Çekebilir

İşgalci rejim El Cezire’nin Kudüs ofisine baskın düzenledi!

Kısa bir süre önce İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karei, bakanlık müfettişlerinin polis desteğiyle El Cezire’nin …

İsrail: “Gazze’de çıkmaz sokağa ulaştık”

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, güvenlik güçleri liderlerinin 11 gün önce yaptıkları toplantıda tutukluların kurtarılması önceliği …