filistin

Filistin’de 20 yıl sonra seçim hamlesi: Abbas yeniden sandığı işaret etti

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, yaklaşık 20 yıl aradan sonra parlamento seçimlerinin 28 Kasım’da yapılacağını duyurdu. Kararnameye göre seçimlerin Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’nde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Açıklama, ABD, Avrupa ve bölgesel Arap ülkelerinin Filistin Yönetimi’ne savaş sonrası Gazze’nin yönetiminde rol verilmesi için reform baskısını artırdığı bir dönemde geldi. Bu nedenle karar, birçok çevrede uluslararası kamuoyuna yönelik diplomatik bir mesaj olarak değerlendiriliyor.

Ancak seçimlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda ciddi şüpheler bulunuyor. Abbas, 2021 yılında da seçim kararı almış ancak daha sonra süreci iptal etmişti. Ayrıca yeni seçim yasasının, adaylara Filistin Kurtuluş Örgütü’nün siyasi çizgisini kabul etme şartı getirmesi nedeniyle Hamas ve Filistin İslami Cihad’ın seçimlere katılması fiilen engelleniyor.

Öte yandan Gazze’deki savaşın yol açtığı yıkım, Batı Şeria’daki güvenlik sorunları ve İsrail’in olası müdahaleleri de seçimlerin uygulanabilirliğine ilişkin soru işaretlerini artırıyor. Filistin’de son parlamento seçimleri 2006 yılında yapılmış ve Hamas’ın zaferi sonrası yaşanan kriz, Gazze’nin 2007’de Hamas’ın kontrolüne geçmesiyle sonuçlanmıştı.

Kaynak: Mira Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir