fbi-in-tuzaga-dusurdugu-isid-uyesi-suclamalari-kabul-etti-01

FBI’ın tuzağa düşürdüğü IŞİD üyesi suçlamaları kabul etti

Türkiye’de İŞİD’e üye olma suçundan hüküm giymiş bir İngiliz, İngiltere’de kendisine yöneltilen üç terör suçunu kabul etti.

Aine Davis, Kasım 2015’te tutuklanarak yedi buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Türkiye’den sınır dışı edilmesinin ardından, Ağustos ayında İngiltere’ye dönüşünde tekrar  suçlu bulundu.

Pazartesi günü Davis, ateşli silah bulundurma ve 2013 ile 2014 yılları arasında terörizmi finanse etme suçlamalarını kabul etti.

Terörizmi finanse etme suçlamaları, Davis ile 2013 yılında ülkedeki iç savaş sırasında Suriye’nin muhaliflerin kontrolündeki bölgelerine gittikten sonra kendisine para gönderen mahkum eski eşi Emel El-Vahabi arasındaki iletişime dayanıyordu.

Ateşli silah suçlaması ise, Davis’in Vahabi’ye gönderdiği ve onu diğer silahlı adamlarla birlikte silah tutarken gösteren bir fotoğraflarla ilgiliydi.

fbi-in-tuzaga-dusurdugu-isid-uyesi-suclamalari-kabul-etti-02
Aine Davis, 2013 yılında İdlib’de silahlı kişilerle

Davis’in medyada, 2014 ve 2015 yıllarında Suriye’de IŞİD tarafından tutulan bazı batılı rehinelerin infazından sorumlu olan “Beatles” adlı İngiliz IŞİD infaz hücresiyle geniş çapta bağlantısı olduğu belirtiliyor.

Davis, Türkiye’deki duruşması sırasında IŞİD ya da Beatles üyesi olduğunu reddetmişti.

Medya tarafından “Cihatçı John” olarak adlandırılan ve grubun lideri olarak tanımlanan maskeli adam Muhammed Emwazi ile batı Londra’da aynı camiye gittiği için grupla bağlantılı olduğuna inandığını söyledi.

Emwazi, 12 Kasım 2015’te Rakka’da ABD’nin insansız hava aracı saldırısında öldürüldü. Davis aynı gün Türk polisi tarafından İstanbul yakınlarındaki bir villada tutuklandı.

Temmuz 2022’de Davis’in tutuklandığı villanın bir FBI muhbiri tarafından kiralandığı biliniyor.

fbi-in-tuzaga-dusurdugu-isid-uyesi-suclamalari-kabul-etti-01
FBI ajanı Kamran Faridi’nin Suriye’deki görüntüsü

Grubun Londra’dan gelen diğer iki üyesi, Alexanda Kotey ve El Shafee Elsheikh Suriye’deki Kürt güçleri tarafından yakalanıp yargılanmak üzere ABD’ye gönderildikten sonra ABD’de cezaevinde tutuluyor.

Üyeler, geçen yıl Suriye’de rehinelerin kaçırılması, işkence edilmesi ve kafalarının kesilmesiyle ilgili suçlamalardan ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Londra’daki yasal işlemler sırasında, o zamanki içişleri bakanı Priti Patel’in Davis’in Birleşik Krallık’tan ABD’ye iade edilmesi için düzenleme yapmaya çalıştığı ortaya çıktı.

Davis, Türkiye’deki davasında Suriye’de savaşçı olduğunu reddetti ve o dönemde tırmanan iç savaş sırasında yardım çalışmalarına katılmak için ülkeye gittiğini söyledi.

İngiliz gazetelerinde yer alan, silahlı militanların ile poz vermenin “aptalca” olduğunu savundu. 

Mahkemeye “Herkes gösteriş amacıyla bu tür silahlı kişilerle fotoğraf çektiriyordu”  dedi.

Davis’in İngiltere’deki hukuk ekibi, aynı suçtan iki kez yargılanmaması gerektiğini savunarak, Davis’in Suriye’deki faaliyetlerinden dolayı zaten Türkiye’de cezalandırıldığını öne sürdü.

Ancak bu, Yargıç Mark Lucraft ve ayrıca Temyiz Mahkemesi tarafından reddedildi.

Davis’in gelecek ay hapis cezasına çarptırılması bekleniyor.

Kaynak: Mira Haber