Endonezya’da yükselen boykot bilinci

Endonezya’da Müslümanlar arasında İsrail malları boykotu yüzde 65 seviyelerine yükseldi 

Endonezya’da yapılan bir araştırma, Müslüman katılımcıların yüzde 65’inin Endonezya Ulema Konseyi’nin (MUI) İsrail mallarını boykot etme çağrısını desteklediğini ortaya koydu. 

MUI, Kasım ayında Müslümanların Filistin’in bağımsızlık mücadelesine bağış, sadaka gibi çeşitli yollarla desteklemeyi teşvik eden ve İsrail’in soykırım savaşına her türlü desteği engelleyen bir fetva yayınladı.

Populix’in “Filistin-İsrail Anlaşmazlığında Boykot Hareketi Hakkında Kamuoyunun Duyarlılığını Anlamak” başlıklı çalışmasına göre, MUI Fetvası’na ilişkin farkındalık, hem Müslüman, hem de gayrimüslim Endonezya toplumu arasında yüzde 94 gibi yüksek bir seviyeye ulaştı.

Boykotun İsrail destekçisi markalara etkisi

Öte yandan boykotun etkisi, İsrail’e bağlı şirket ve markalar tarafından hissedilmeye başlandı. Boykot hareketinin hedefi olan McDonald’s’ın 2023’ün son çeyreğinde toplam küresel gelirinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 4 oranında düşüş yaşandı.

Endonezya pazarına özel bakıldığında hızlı tüketim ürünleri şirketi Unilever Endonezya, boykot nedeniyle satışlarında önemli bir düşüş kaydetti. Şirket, 2023’ün dördüncü çeyreğinde satışlarında 8,1 trilyon Rupi tutarında düşüş bildirdi. Bu, hem çeyrekten çeyreğe yüzde 20,6 hem de yıllık yüzde 16,3 oranında bir düşüşü ifade ediyor. 2023 yılının tamamı için kümülatif satışlar, yıllık yüzde 6,3’lük bir düşüşle 38,6 trilyon Rupi’ye geriledi.

Boykot, İsrail vahşetine karşı liderlerin pasif ve yok hükmündeki tepkilerine karşın, insan kalabilmenin gereği olan öfkeyi taşıyan herkesin hiç kuşkusuz en büyük silahı. Asıl mesele, bu kararlılığı birkaç ayla sınırlandırmayıp boykot silahının namusunu her daim düşmana doğrultabilmek.

Bu konuda gevşeklik göstermek, dünyayı bir ağ gibi sarmış Siyonist sermayenin ekmeğine yağ sürmek ve kanlı emellerine destek çıkmak demek. 

Kaynak: Mira Haber 

İlginizi Çekebilir

Taliban’ın uyuşturucu ile savaşına IŞİD saldırısı

Afganistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Afganistan’ın kuzeyinde afyon çıkarılan haşhaş bitkisinin kaldırılmasına …

Çürük CHP zihniyetinin İslam düşmanlığı saklı kalmıyor

“1400 senedir yapıyorsunuz bunu” CHP Ankara milletvekili Umut Akdoğan’ın, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam yıldönümünde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir