Çeçenlerden sonra Özbek muhacirlere sınır dışı operasyonları!

Türkiye’nin özellikle seçim dönemlerinde yoğunlaşan ‘göçmenleri sınır dışı etme politikası’ zalim yönetimlerinden kaçıp Türkiye’ye sığınan ve kendilerine oturma izni verilen Çeçen, Özbek ve Doğu Türkistanlı muhacirler için zulme dönüşüyor. 

Sırf Müslüman oldukları için kendi vatanlarında zulme uğrayan, işkence ve tecavüzden kaçıp Türkiye’ye sığınan mazlum Uygurlu, Kafkas, Özbek, Çeçen mülteciler, açık yargı kararlarına rağmen ülkelerine geri gönderiliyorlar.

Bu mazlumlardan biri, Yalova’da ikamet eden Sobir Karimov 6 Ocak günü sabah saatlerinde düzenlenen polis baskınıyla evinden alındı ve Özbekistan’a iade edilmek üzere geri gönderme merkezine götürüldü.

Birkaç günün ardından da Kayseri’de oturan eşi Makhfırat Tavobova imza atmak için göç idaresine gittiğinde orada alıkonuldu. En küçüğü 3 ve 4 yaşlarında olan 5 çocuk tek başına kaldı. Hiçbir suça karışmayan, yıllık yenilenen oturma izniyle topraklarımızda güven içinde yaşayan bu insanların, geri gönderme merkezlerinde uzun süre tutulması, sosyal medyada da tepkilere neden oldu. 

Bu kişilerin Özbekistan’a gönderilmesi halinde can güvenliği tehlikeye girebilir, en iyi ihtimalle kötü koşullar altında hapsedilme ve iskenceye maruz kalmaları söz konusu. 

Vicdanlı Türk insanı, Türkiye’yi vatan bilip sığınmış ve sırf Müslüman oldukları için kendilerine eziyet edilecek olan mustazafların zalim yöneticilerin eline teslim edilme teşebbüslerinden rahatsız.  Türkiye’nin bu hassas konuda şapkasını önüne alıp ‘ben ne yapıyorum’ demesi gerekir. 

Müslümanlara hayatı zindan ediyor

Özbekistan’da Müslümanlar yıllardır ‘terörle mücadele’ adı altında devletin baskı ve zulüm politikaları ile dinlerini yaşamaya çalışıyorlar. Sakal bırakma yasağı, medrese eğitimi engeli, camilerde ibadet özgürlüğü kısıtlaması gibi pek çok haksız uygulamanın var olduğu ülkede bu uygulamalara muhalefet edenler hapsedilerek susturuluyor.

2021 yılında Navai ve Cizzax’da kadınların başörtüsü ve uzun etekle sokağa çıkmasının yasaklandığı ülkede Özbekistan parlamentosu geçtiğimiz Eylül ayında kadınların peçe takmasını yasaklayan yasayı onaylamıştı. 

Orta Asya cumhuriyetleri arasında Müslümanlara ibadet yasağı ve engelleri konusunda en sert tutum Özbekistan’da görülüyor. 

Kaynak: Mira Haber 

İlginizi Çekebilir

İstiklal katliamının faili ağır cezaya mahkum edildi

İstanbul İstiklal Caddesi’nde 12 Kasım 2022 tarihinde meydana gelen hain terör saldırısında 6 kişi hayatını …

Gazze eyleminde gözaltına alınan genç, ters kelepçeyle namaz kıldı

ABD’de California Üniversitesi’nde Gazze’ye destek eylemi sırasında gözaltına alınan bir Müslüman genç, ters kelepçeli halde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir