11:47 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Brezilya’da ‘deli dana’ vakası paniği! Et ithalatı durduruldu

Brezilya Tarım Bakanlığı İran, Ürdün ve Tayland’ın ülkeden sığır eti ithalatını geçici olarak durdurduğunu bildirdi. Yetkililer, Para eyaletinde görülen  deli dana hastalığı vakasını araştırmaya devam ediyor.

Bakanlık ayrıca, Rusya’nın bu eyaletten ithalatı durdurduğunu açıkladı.

Bakanlık, İran, Ürdün ve Tayland’ın “Brezilya’nın her yerinden sığır eti ithalatını geçici olarak durdurduğunu ve Rusya’nın Para’dan ihraç edilen sığır etine ambargo uyguladığını” bildirdi.

Brezilya, bir ticaret anlaşmasının şartlarını yerine getirmek için Çin’e sığır eti ihracatını durdurdu.

Bakanlık, Para’da Rusya’ya sığır eti ürünleri satmaya yetkili tek bir et paketleme tesisi olduğunu bildirdi.

Brezilya, Para eyaletinden 9 yaşında bir erkek hayvanda deli dana hastalığı vakasını araştırıyor. 20 Şubat’ta açıklanan vaka, Brezilya tek başına Çiin’e  sığır eti satışını yasakladı.

Hayvan itlaf edilirken, yetkililer, hastalığın klasik formunda mı yoksa çiftlik hayvanlarında kendiliğinden mi ortaya çıktığını veya prion bulaşmış yem tüketimine bağlı olmayan atipik bir duruma mı sahip olduğunu belirlemek için test sonuçlarını bekliyor.

Deli dana hastalığının klasik formu, prion proteini ile kontaminasyonu içerdiğinden ve yaygın ticaret yasaklarına yol açabileceğinden daha tehlikeli kabul ediyor.

Brezilya Tarım Bakanlığı, teyit edilen deli dana hastalığı vakasının “atipik” olduğunu açıkladı ve Asya’daki birçok ülkenin dayatmak için acele ettiği sığır eti ithalatının askıya alınmasını kaldırmaya çalışacağını da bildirdi.

İhracatın askıya alınması, dünyanın en büyüklerinden biri olan Brezilya’nın önemli hayvancılık sektörü için önemli bir risk oluşturuyor.

Tarım Bakanlığı, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından yapılan ve olağandışı enfeksiyon vakasını doğrulayan bir analize atıfta bulundu.

Bakanlık, ülkelerine sığır eti ihracatının yeniden başlamasını görüşmek üzere Çinli yetkililerle çevrimiçi bir toplantı planlayacağını açıkladı.

DİĞER GELİŞMELER