09:12 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Afganistan’daki etnik ayrılıklar ivme kazanıyor

Afganistan’daki bazı etnik gruplar Taliban hükümetine karşı silahlanarak baş kaldırdı.

Afganistan nüfusunun yüzde 9’unu oluşturan Şii inancına sahip etnik grup Hazaraların Taliban hükümetine karşı silahlı isyan başlattıkları bildirildi.

Hazaralar sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlar ile 1 aydan fazla bir süredir sosyal medyada oldukları ve ayrılıkçı politikalarını yürüttükleri görülüyor.

Yayınladıkları fotoğraflarda kullandıkları bayrağın 1931-1939 yıllarında ikinci İspanya Devleti’nin bayrağına benzemesi ise dikkatlerden kaçmıyor.

Hazaralar ne istiyor ?

Hazaralar sosyal medya hesapları üzerinden yayınladıkları duyuru ve görseller ile kendilerine ait bir devlet kurmak istediklerini açıkça söylüyorlar.

Ayrılıkçı politika güden bu grubu kimin yapılandırdığı henüz bilinmiyor. Grup Taliban’a kafa kaldırarak kendilerine ait Horasan Birleşik Devletleri kurmayı hedefledikleri ifade ediyor.

Taliban kesiminden ise konu ile ilgili henüz bir açıklama gelmedi. Fakat grubun yakın zamanda silahlı eylemlerine başlayarak Taliban’ı hedef alması öngörülüyor.

Hazaralar kimdir?

Hazaralar, Afganistan nüfusunun yaklaşık %9’unu oluşturan etnik bir grup olarak biliniyor. Hazaralar, çoğunlukla Şiî inancına sahip ve yoğun olarak Bamyan’ı da içine alan Hazaristan bölgesinde yaşarlar.  Öte yandan Hazaralar, Afganistan’daki en kalabalık üçüncü etnik grup olarak biliniyor.

Ayrıca Hazaraların Afganitan’a komşu olan Pakistan’da da 650.000 ile 900.000 arasında nüfüslarının olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Mira Haber

DİĞER GELİŞMELER