ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a karşı başlattıkları, devamında pek çok ülkeye sıçrayan savaşın ateşi sönmüyor.
İran’ın en üst düzey siyasi ve dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in de öldürüldüğü saldırılarda çocuklar da dahil yüzlerce İranlı can verdi.
İran Devrim Muhafızları, ABD ile İsrail hedeflerine yönelik füze ve insansız hava aracı saldırılarıyla karşılık vermeye devam ediyor. Bu saldırılar Tel Aviv’e kadar ulaşırken, Körfez bölgesindeki ABD üsleri de hedef alınıyor. Bölgedeki hava savunma sistemleri yoğun olarak devreye girdi; Filistin, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Bahreyn ve Ürdün gibi ülkelerden de patlama sesleri duyuluyor.
İran’ın misillemeleri sadece sınırlarla sınırlı kalmadı; Lübnan merkezli Hizbullah, İran’ı destekleyerek İsrail’e yönelik roket ve drone saldırılarını başlattı. İsrail ordusu buna karşılık Lübnan’daki Hizbullah hedeflerini bombaladı ve çatışmalar Beyrut gibi kentlerde şiddetlendi.
Kuveyt’te ABD jetleri düştü
Kuveyt Savunma Bakanlığı, ABD jetlerinin düştüğünü, mürettebatın sağ kurtulduğunu sosyal medya hesabından duyurdu:
Bu sabah çok sayıda ABD askeri uçağı düştü, mürettebatın tamamı kurtuldu.

Sivil Kaybı, Gösteriler ve Uluslararası Tepkiler
İran’ın yanı sıra Pakistan’da da ABD-İsrail saldırılarını protesto eden gösterilerde en az 20 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Bölge halkları, ABD ve İsrail’in askeri operasyonlarını şiddetle kınayarak İsrail’in varoluşsal tehditle açıklanan gerekçelerini reddetti.
Uluslararası arenada da tepkiler yükseldi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, hem ABD-İsrail hem de İran saldırılarını uluslararası hukuka aykırı bulduğunu belirterek daha fazla tırmanışın önlenmesini istedi. Rusya ve Çin gibi aktörler doğrudan ateşkese çağırırken, Almanya gibi bazı Avrupa ülkelerinin ABD’yi desteklediği, hatta savaşa doğrudan katılabileceği konuşuluyor.
Ekonomik ve Küresel Etkiler
İran’a atfedilen Suudi Arabistan’daki Aramco petrol sahalarına yönelik insansız hava aracı saldırısının ardından yoğun dumanlar gökyüzüne yükselirken, ülkenin en kritik enerji merkezlerinden biri sayılan Saudi Aramco’ya ait Ras Tanura Rafinerisi’nde üretim geçici olarak durduruldu. 
Çatışma, küresel ekonomik piyasaları da sarstı. Petrol fiyatları, özellikle Hürmüz Boğazı’ndaki tedarik riskleri nedeniyle yükseldi; hisse senedi piyasaları geriledi. Orta Doğu hava sahasının büyük ölçüde kapatılması, dünya çapında binlerce uçuşun iptal edilmesine ve yolcuların mağdur olmasına yol açtı.
Kaynak: Mira Haber, ajanslar
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.