Afganistan’daki Taliban yönetiminin sözcüsü Zebihullah Mücahid, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in ölümü sonrası İran temsilciliğine giderek taziye ziyaretinde bulundu
Afganistan İslam Emirliği adına gerçekleştirilen ziyaret, bölgede gerilimin yükseldiği bir dönemde diplomatik açıdan dikkat çeken bir gelişme olarak kayda geçti.
Taliban yönetiminin en üst düzey isimlerinden biri olan Mücahid, İran konsolosluğuna giderek başsağlığı diledi ve Hamaney için bir anma kitabını imzaladı.
Bu hareket, Kabil yönetiminin İran’la ilişkileri tamamen koparmak istemediğinin bir işareti olarak değerlendirildi. Ziyaret sırasında Afganistan İslam Emirliği adına İran halkına ve yönetimine başsağlığı mesajı iletildiği aktarıldı.
İran’da siyasi dengeleri sarsan gelişmelerin ardından ülke genelinde yas ilan edilirken, İran’ın yurtdışındaki diplomatik temsilciliklerinde de taziye defterleri açıldı. Şu ana kadar birçok ülke, ölü lider için taziye diledi.
Afganistan ile İran arasında geçmişte ciddi gerilimler yaşanmış olsa da son yıllarda iki taraf arasında temkinli bir diplomatik temas süreci yürütülüyordu. Özellikle sınır güvenliği, ticaret ve mülteci meseleleri nedeniyle taraflar arasında zaman zaman görüşmeler yapılmıştı.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.