image 2025 08 11 22 00 41

“Gazze’de soykırım var” yazan İsraillilere tepkiler yağdı!

İsrailli bazı vatandaşlar, Kudüs’teki tarihi duvara Gazze’de bir soykırım olduğu gerçeğini kazıdı

Kudüs’ün farklı noktalarında, özellikle Mescid-i Aksa’nın Burak Duvarı ve Büyük Sinagog duvarlarına, “Gazze’de bir Holokost var” ifadeleri yazıldı. İbranice olarak yazılan bu ifadeler, işgalin kalbinde Filistinlilerin maruz kaldığı zulme dikkat çekmeyi amaçladı.

Sabah saatlerinde Mugrabi Kapısı yakınlarında nöbet tutan güvenlik görevlileri yazıyı fark ederek İsrail polisini haberdar etti. Polis, şehir merkezindeki Büyük Sinagog’un duvarında da aynı mesajın yer aldığını tespit etti.

Hızla müdahale edildi

Batı Duvarı’ndaki yazılar, İsrail Eski Eserler İdaresi (IAA) ekiplerince hızla silindi. Görevliler, “tarihi taşlara zarar vermeyen” özel yöntemler kullandıklarını iddia etti. Ancak asıl amaç, duvarın taşlarını değil, yazının dile getirdiği gerçeği ortadan kaldırmaktı.

IAA Koruma Dairesi Başkanı Ami Shahar, bu yazıları “ortak kültürel mirasa zarar” olarak nitelendirerek özellikle Batı Duvarı’nda olmasını “daha da ağır bir suç” şeklinde tanımladı. İAA Kudüs Bölgesi arkeoloğu Dr. Amit Re’em ise, Batı Duvarı’nın 2.000 yıl önce yapıldığını, dev taşların mühendislik harikası olduğunu anlatarak yapıya olan hayranlığını dile getirdi. Ancak duvarda yazan sözlerin ardındaki mesajı görmezden geldi.

Gözaltılar ve baskı

Polis, 27 yaşındaki bir Kudüs sakinini gözaltına aldı ve tutukluluğunu uzatma talebinde bulunmayı planladığını açıkladı. Aynı kişi, geçen hafta Tel Aviv’de İsrail-Hamas savaşında ölen bir askerin fotoğrafını boyadığı gerekçesiyle de gözaltına alınmıştı.

Batı Duvarı ve Kutsal Mekânlar hahamı Shmuel Rabinowitz, “Kutsal bir yer protesto yeri değildir” diyerek yazıları kınadı ve failin cezalandırılmasını istedi.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, sosyal medyada “Bu tür ifadeler antisemitik iftiradır” iddiasında bulundu.
Mavi-Beyaz ittifakı lideri Benny Gantz ise, Batı Duvarı’ndaki bu eylemi “tüm İsrail’e karşı işlenmiş bir suç” olarak niteledi.

Savunma Bakanı Israel Katz, duvara yazı yazılmasını “kırmızı çizginin aşılması” olarak tanımladı.
Eğitim Bakanı Yoav Kisch de, Batı Duvarı’nın “Yahudi halkının birliğinin sembolü” olduğunu söyleyerek bu yazının herkese zarar verdiğini savundu.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın