Yemen El Kaidesi Lideri Halid El Betarfi Vefat Etti

Yemen El Kaidesi Lideri Halid el Betarfi vefat etti

Yemen El Kaidesi lideri Şeyh Halid el Betarfi hayatını kaybetti 

Başına 5 milyon dolar ödül konulan Şeyh Halid el Betarfi’nin ayrıntısı açıklanmayan ‘doğal sebeplerden’ dolayı vefat ettiği bildirildi. 

Halid el Betarfi kimdir? 

Halid el Betarfi, 1999 yılında Afganistan’a giderek El-Kaide’nin El Faruk kampında eğitim almıştır. 2001 yılında Taliban’la beraber, Afganistan’ı işgal eden Amerikan ordusuna ve NATO birliklerine karşı savaşmıştır.

2010 yılında Yemen El-Kaidesi saflarına katılan El Betarfi, Yemen’in Abyan eyaletini ele geçirmesiyle sonuçlanan operasyonu komuta etmiş, ardından örgütün Abyan emiri seçilmiştir.

El Betarfi, Nisan 2015’te Yemen’de tutuklu  olduğu El Mukalla Merkez hapishanesine örgütün düzenlediği operasyon neticesinde özgürlüğüne kavuşmuştur.

El Betarfi Haziran 2016’da ABD’nin, örgütün o dönemki lideri Nasır el Vuhayşi’yi öldürmesinin ardından, ABD ekonomisine ve Amerikan çıkarlarına saldırı tehditleri savuran bir bildiri yayınlamıştır.

Halid el Betarfi, 2018 yılında ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağını ilan etmesinin ardından ABD’yi ve Yahudi halkını tehdit eden bir video mesaj yayınlamıştı.

El Betarfi, Yemen el Kaidesi’nin sözcülük görevini yaptığı 2020 yılında, Kasım el Rimi’nin ölümünün ardından örgütün emiri olmuştu. 

ABD’nin ‘küresel terör’ listesinde

ABD Dışişleri Bakanlığı, 23 Ocak 2018’de El Betarfi’yi, 13224 sayılı Başkanlık Kararnamesi uyarınca Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist olarak tanımlamıştır. Bu tanımlamanın sonucunda alınan önlemler kapsamında, El Betarfi’nin ABD yargısına tabi olan tüm mal varlıklarına ve gelirlerine bloke konulup ABD vatandaşı ve sakinlerinin El Betarfi ile herhangi bir iş yapması yasaklanmıştır.

ABD’de faaliyet gösteren ‘Adalet İçin Ödül’ adlı örgüt, Ebu el Mikdad el Kindi künyesiyle de bilinen Halid el Betarfi hakkında bilgi verene 5 milyon dolar para ödülü verileceğini duyurmuştu. 

Buna ek olarak, ABD’nin Yabancı Terör Örgütü olarak tanımladığı Yemen El-Kaidesi’ne maddi destek veya kaynak sağlamak veya sağlamayı planlayıp buna teşebbüs etmek de suç olarak kabul edilmiştir.

Kaynak: Mira Haber 

Öncesi Diyanet’ten hükümete İsrail boykotu çağrısı: “Kuru ekmek yemeye razıyız!”[Videolu]
Sonraki Sağlık çalışanların yiyecek yemeği yok

Bir Cevap Yazın