twitter in rakibi threads icin ab de gizlilik endisesi 01
twitter in rakibi threads icin ab de gizlilik endisesi 01

Twitter’ın rakibi Threads için AB’de gizlilik endişesi

Meta’nın Twitter’a cevabı olan Threads’i AB kullanıma sunmadı

Meta’nın yeni uygulaması ABD ve İngiltere’de listelendi, ancak şirketin bloğun gizlilik kurallarıyla ilgili endişeleri nedeniyle, AB’de bir lansman tarihi hala tahmin edilemiyor.

Elon Musk liderliğindeki Twitter’ın en büyük rakibi haline gelebilecek Meta’nın yeni uygulaması Threads tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. 

Instagram bağlantılı metin tabanlı bir uygulama olan Threads, Çarşamba günü geç saatlerde mevcut sosyal medya platformlarında kullanıma sunuldu ve ABD ve Birleşik Krallık’ta lansmanının ilk saatlerinde 10 milyondan fazla kullanıcının ilgisini çekti.

Ancak Meta, yeni uygulamanın AB düzenleyici standartlarını karşıladığından emin olmak isterken, AB vatandaşları bunun dışında bırakıldı.

Tedbirli davranan Meta

Meta, AB’nin yeni rekabet kuralları olan Dijital Piyasalar Yasası’nın belirlediği gereksinimlerden emin olmadığı için uygulamayı birliğin üye ülkelerinde sunmadığını söyledi. 

Uygulamanın sunulmasını engelleyen Avrupa değil, gizlilik konusunda tedbirli davranan tarafın Meta olduğu anlaşıldı.

Avrupa Komisyonu şu anda Meta gibi şirketlerle düzenleme hakkında görüşmeler yapıyor ve Eylül ayında daha fazla rehberlik sağlaması bekleniyor. Yine de, Threads’in AB’nin katı veri koruma gereksinimlerine uyup uymadığı belli değil. Bağımsız bir uygulama olmasına rağmen Threads, Instagram’dan kişisel verileri içe aktardığı için teknoloji gazetecileri tarafından bir “gizlilik kabusu” olarak tanımlanıyor.

ABD versiyonunda, Threads kullanıcılarına konum bilgileri, satın alma bilgileri, kişiler, arama geçmişi gibi hassas bilgiler ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli verilerin toplanacağı bildirilir. 

Sosyal medya ağı arasında bu tür iletişim ise AB’de yasaklandı. Meta’nın daha önce WhatsApp’ta Facebook ve Instagram verilerini kullanan bir reklam hizmeti başlatması engellendi. Threads de farklı olmayacak gibi görünüyor.

Meta, Facebook ve Instagram üzerinden Ocak ayında  davranışsal reklamlar yayınladı.  AB’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) kapsamında geçerli bir yasal dayanağı olmadığı için 377 milyon Euro’nun üzerinde para cezasına çarptırıldı.

Threads’in AB pazarına uyarlanıp uyarlanmayacağı belli değil.

Threads nasıl bir uygulama?

Threads kullanıcıları, Twitter’dan (280 karakter daha fazla) 500 karaktere kadar kısa gönderiler yayınlayabilir. 5 dakikaya kadar uzunlukta videolar içerebilir. Threads gönderileri, diğer meta sosyal medya platformlarıyla bağlantılı olduğundan Instagram ve Facebook’ta da kolayca paylaşılabilir.

Uygulama akışı, kullanıcıların takip ettiği hesapların içeriğini görmeden, kullanıcıların takip ettiği hesaplardan gelen gönderileri ve yeni keşifler için önerileri içerir.

Uygulama ücretsizdir, diğer Meta uygulamaları gibi reklamlarla finanse edilir.

Kaynak: Mira Haber