Taliban Facebook’u yasaklıyor

Taliban yönetimi, Afganistan’da Facebook’a erişimin engelleneceğini duyurdu

Taliban telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri bakan vekili Necibullah Hakkani yaptığı açıklamada Afganistan’da Facebook’a erişimin engelleneceğini açıkladı. 

Gazetecileri Koruma Komitesi pazartesi günü, Taliban rejiminin BBC, ABD Kongresi’nin finanse ettiği Amerika’nın Sesi ve Özgür Avrupa Radyosu ve Alman kamu yayıncısı Deutsche Welle gibi yanlı yabancı haber kuruluşlarının Facebook sayfalarını da yasakladığını ancak ülkedeki okuyucuların bunlara hâlâ erişilebildiğini açıkladı.

Komite, insan hak ve özgürlükleri maskesi altında Afganistan’ın iç işlerine karışarak, Facebook’un Afganistan’da engellenmesi kararının, savaştan zarar gören ülkede “haber alma özgürlüğüne darbe vuracağını” iddia etti.

Bugün Taliban yönetiminin şeriat yasaları gereği aldığı kararları eleştiren kuruluşların, Ağustos 2021’den önce işgalci ABD’nin bombaladığı köylerde ölen sivillerin hakları konusunda sesleri çıkmıyordu. 

Ağustos 2021’de Taliban’ın Afganistan’ın kontrolünü ele geçirmesinden sadece bir gün sonra Facebook, Taliban’ı terör örgütü ilan edip platformlarında Taliban içeriğini yasaklamaya devam edeceğini açıklamıştı.

Facebook, Taliban’la bağlantılı içerikleri izlemek ve kaldırmak üzere Afgan uzmanlardan oluşan bir ekip kurduklarını da eklemişti.

 X’te sanal varlığa sahip olan Taliban’ın, 2023’te Elon Musk’ın satın aldığı platformun ücretli doğrulama özelliğini kullanarak hesaplarında mavi tik kullandığı görülmüştü. 

İlginizi Çekebilir

Afganistan’da Şii camisine silahlı saldırı

Afganistan’ın batısındaki Herat vilayetinde, bir camide namaz esnasında düzenlenen silahlı saldırıda, 6 kişi yaşamını yitirdi. …

Komşu ülkelere IŞİD suçlaması

Afganistan İslam Emirliği, Afganistan’daki IŞİD saldırılarının artmasıyla birlikte, Pakistan, İran ve Tacikistan’ı IŞİD’e destek vermekle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir