suriye de savas nasil tekrar kizisti 01
suriye de savas nasil tekrar kizisti 01

Suriye’de savaş tekrar kızıştı

Suriye’de kısa bir sessizliğin ardından Esed karşıtı muhalif grupların ve İsrail’in saldırıları sonucu savaş yeniden hareketlendi.

El Kaide’nin İHA’lı hava saldırısı

El Kaide bağlantılı Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) ve diğer muhalif grupların İdlib Eyaletinde  25 Mayıs’ta bir insansız hava aracı saldırısıyla tırmanış başladı.

Rus birliklerinin konuşlandırıldığı bilinen güney İdlib kırsalında hükümet kontrolündeki Han Şeyhun kasabasını bir insansız hava aracı hedef aldı. Dron, belirlenen hedefine ulaşamadan Suriye hava savunması tarafından kasabanın yakınlarına düşürüldü. Büyük olasılıkla HTŞ tarafından başlatılan başarısız saldırı sonucunda herhangi bir maddi kayıp veya can kaybı bildirilmedi.

26 Mayıs’ta Rus Hava Kuvvetleri (VKS), güney İdlib kırsalındaki Feleyfil ve Sufuhan kasabalarının eteklerine bir dizi hava saldırısı düzenleyerek karşılık verdi. Hava saldırıları, HTŞ ve müttefiklerinin komuta ve kontrol mevzilerini, mühimmat depolarını ve kışlalarını vurdu.

Bu, Türkiye-Suriye normalleşme sürecinin ivme kazanmaya başladığı Aralık ayından bu yana İdlib’i hedef alan ilk Rus saldırısı oldu.

30 Mayıs’ta ikinci bir Rus hava saldırısı dalgası İdlib’i vurdu. Yapılan saldırıda hedefin, güney İdlib kırsalındaki Bizabor kasabası yakınlarındaki bir HTŞ komuta merkezi olduğu bildirildi.

IŞİD de saldırılarını hızlandırdı

IŞİD, Suriye’nin orta bölgesinde de saldırılarını artırdı. 25 Mayıs’ta grubun yaklaşık 150 militanı, doğu Humus kırsalındaki es-Sukhneh kasabası yakınlarında 40 Rus askerinin konuşlandırıldığı bir üsse saldırdı. Saldırı Rus birlikleri tarafından püskürtüldü. Ancak çatışmalarda Albay Oleg Pechevisty diğer dört subayla birlikte hayatını kaybetti.

Rus güçleri, doğu Humus kırsalındaki IŞİD sığınaklarına bir dizi hava saldırısı düzenleyerek karşılık verdi. Ölümcül saldırı, IŞİD’in Suriye’nin merkezindeki varlığının hala nispeten güçlü olduğunu gösterdi.

İsrail havadan Şam’ın dış mahallelerini hedef almaya başladı

Suriye’deki tırmanışa ek olarak İsrail, 28 Mayıs’ta ülkeye yönelik hava saldırılarına yeniden başladı. İsrail F-16 savaş uçakları tarafından işgal altındaki Golan Tepeleri yönünden başlatılan bir hava saldırı dalgası, başkent Şam’ın dış mahallelerini hedef aldı.

Suriye’deki Rusya Uzlaşma Merkezi, savaş uçaklarının altı adet GBU-39 küçük çaplı bomba fırlattığını ve bunların ikisinin Suriye Buk-M2E hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini söyledi. Kalan dördü iki depoya çarparak yalnızca maddi kayıplara neden oldu. Bu, üç haftayı aşkın süredir İsrail’in bu türden ilk saldırısıydı.

Genel olarak, son gelişmeler Suriye’deki savaşın hala sona ermekten çok uzak olduğunu gösteriyor. Muhaliflerin kuzeybatı ve orta bölgelerdeki tırmanışı ve İsrail’in güney bölgeye yönelik hava saldırıları, muhtemelen ülkenin yakın zamanda Arap Birliği’ne dönüşüne ve Türkiye ile devam eden normalleşme müzakerelerine bir yanıt olarak görülüyor.

Kaynak: Mira Haber 

İlginizi Çekebilir

Heykel önünde “Puta tapmayın!” diye bağırdı, gözaltına alındı

Kayseri’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları sırasında yaşanan olay tepkilere neden oldu …

Ali Erbaş’ın Arapçası yok mu: “Türkçe olarak şey yapabilirseniz..”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyareti esnasında kendisine eşlik eden heyetin içinde olan Diyanet İşleri Başkanı Ali …