somali-nin-egemenligine-destek-verdiler-01

Somali’nin egemenliğine destek verdiler!

Arap Birliği, bakanlar düzeyinde yaptığı toplantıda, Somali’nin egemenliğine yönelik ihlalleri reddetti.

Arap Birliği, Etiyopya’nın Somaliland ile imzaladığı ve Somali tarafından reddedilen mutabakat zaptına ilişkin dışişleri bakanları düzeyinde çevrim içi acil toplantı düzenledi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Somali konulu toplantıda, Etiyopya’nın Somaliland ile imzaladığı mutabakat zaptının, “Arap, Afrika ve uluslararası değişmezlere açık bir darbe ve uluslararası hukukun bariz ihlali” olduğunu belirtti.

Toplantının, Somali ile bir dayanışma mesajı içerdiğini belirten Ebu Gayt, Somali devletinin topraklarının tamamı üzerindeki egemenliğini kesin bir şekilde teyit ettiklerini kaydetti.

Ebu Gayt, Somali kabinesinin, söz konusu mutabakat zaptını hükümsüz ve geçersiz sayma kararına desteğini ifade etti.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Hedasi Barajı sebebiyle Etiyopya ile gerilen ilişkiler hakkında, “Tüm Arap ve uluslararası taraflar, Somali’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterme sorumluluğunu yerine getirmeli ve bu egemenliği sarsan her türlü uygulamayı reddetmelidir.” dedi.

Şukri, Etiyopya ile Somaliland’ın imzaladığı mutabakat zaptının, “Etiyopya’nın uluslararası hukuk kurallarını ihlal eden tek taraflı politikalarının bölgenin istikrarını etkilediğini ve ülkeler arasındaki ilişkilerde gerilimi artırdığını” söyledi.

Somali’den 1991’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland, 1 Ocak’ta imzalanan mutabakat zaptıyla Etiyopya’ya ticari ve askeri amaçlar için kıyılarını kullanma izni vermişti.

Somaliland, nihai anlaşmanın imzalanmasıyla Etiyopya’nın kendisini tanıyacağını duyurmuştu. 

Öncesi Kızıldeniz’de tansiyonu had safhaya çıkaracak saldırı!
Sonraki Hamas’ın tünelleri işgalcileri dumura uğrattı

Bir Cevap Yazın