PKK’nın SİHA iddiası ne anlama geliyor?

Terör örgütü PKK, Türkiye, Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren Türk silahlı insansız hava araçlarını vurma kabiliyetine sahip olduğunu iddia etti.

Çarşamba günü yapılan açıklamada, düşen hava cisimlerini gösteren bir video eşliğinde, terör örgütü silahlı grubu, 13 Şubat 2023’ten bu yana Kuzey Irak’ta 13 Türk İHA’sını düşürdüğünü söyledi.

PKK, 1980’li yıllardan bu yana Ankara’ya karşı isyan yürütüyor. Sivil hedeflere yönelik ölümcül kampanyaları nedeniyle Türkiye, AB ve ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor.

Aynı gün Türkiye’den yetkililer, Kuzey Irak’ta PKK’lı terörist Rojda Bilen’i hedef alan hava saldırısını gösteren görüntüleri yayınladı.

Köşe yazarı Yahya Bostan Cuma günü, PKK’nın Türk İHA’larını hedef almak için “kamikaze” intihar İHA teknolojisini edindiğini yazdı.

Yeni Şafak gazetesinde yayınlanan ve Irak’taki iki Kürt siyasi partisinden birinin liderine atıfta bulunan bir makalede, “Terör grubu bu teknolojiye Bafel Talabani aracılığıyla erişti” ifadelerini kullandı.

İran’ın dolaylı olarak PKK terör örgütünü desteklediğini ve bu durumun Ankara’yı bir süredir rahatsız ettiğini de sözlerine ekledi.

Ankara, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Talabani’nin PKK’nın Suriye’deki kolları ile yakın işbirliği içinde olduğuna ve onlara malzeme sağladığına ve Irak’ın Kürdistan bölgesindeki havalimanlarına erişim sağladığını düşünüyor.

Sonuç olarak Türkiye, 2023 yılında KYB’nin kalesi olan Irak Kürdistanı’nın Süleymaniye kentine hava sahasını kapattı.

Ayrıca, PKK teröristlerini Irak’ın daha güneyine ve Türkiye sınırından uzaklaştırmak için Bayraktar TB2 ve Anka gibi ünlü savaş uçaklarını kullandı. Türk ordusu, 2016 yılından bu yana Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı çok sayıda askeri operasyon gerçekleştirdi.

Van’daki merkezden havalanan TSK’ya ait iki SİHA PKK’lı teröristlerin bulunduğu aracı imha etti–2020

 

Eğer PKK gerçekten bu saldırılara karşı koyabilecek kapasiteye sahip olsaydı, savaş alanındaki dengeleri değiştirebilirdi.

Durum hakkında bilgisi olan bir Türk yetkili, PKK’nın kamikaze insansız hava aracı sistemleri almaya çalıştığını doğruladı. Yetkili, “Ancak bu sistemleri onlara kimin sağladığı belli değil” dedi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla haber kaynaklarına konuşan farklı kaynaklar, PKK’nın İran yapımı Meraj insansız hava aracına karşı kamikaze sistemlerini ele geçirdiğini ve bu sistemlerin Tahran’a bağlantılı iki kanal üzerinden gruba gönderildiğini söyledi.

Bu kaynaklara göre bunların satın alınmasında Talabani’nin rolü olmuş olabilir.

Kaynaklar, PKK’nın görüntülerinde yer alan insansız hava araçlarının (İHA) herhangi bir patlama izine rastlanmadığını ve teknik sorunlar nedeniyle düşmüş gibi göründüğünü belirtti.

Kesin olmaktan uzak

Ankara merkezli İran Araştırmaları Merkezi’nde (IRAM) araştırma görevlisi Hurşit Dingil, PKK görüntülerinin çok düşük kalitede olduğunu ve kesin olmaktan uzak olduğunu dile getirdi.

Grubun, saldırı yerine teknik arıza nedeniyle düşen Türk İHA’larının görüntülerini kullanabileceğini de ekledi.

“Ancak Irak’ta bulunan Meraj-532 modeli İHA’ları yüksek irtifada hedef alabiliyor. Meraj 521 gibi diğer modeller çok yüksek irtifalara ulaşamadıkları için aynı etkinliğe sahip değiller” dedi.

“Irak sahasında bulunan İran yapımı 358 karadan havaya füze sistemi aynı zamanda doğrudan drone karşıtı yeteneklere de sahip.” şeklinde konuştu.

Paramiliter komutanlar, Irak ordusu subayları ve gözlemciler 2021’de, Irak’taki en az üç silahlı grubun, yine ülkede toplanan İran insansız hava araçlarını kullanarak büyük ve acımasız saldırılar başlatmak için gerekli teknik ve silah yeteneklerine sahip olabileceğini söyledi.

Konuyla ilgili bölgedeki kaynaklar, PKK’nın olası İran teçhizatının yanı sıra, Türkiye’nin insansız hava araçlarına karşı kullanılabilecek teknolojiyi Çin’den aktarmak üzere çeşitli ülkelerde şirketler açtığını belirtti.

Bu ayın başlarında Irak, PKK’yı “yasaklı örgüt” ilan etti. 

Ankara, PKK’nın Körfez’i Irak üzerinden Türkiye’ye bağlayacak 1.200 kilometrelik otoyol ve demiryolu kurmayı amaçlayan Irak Kalkınma Yolu Projesi’ni tehdit ettiğini vurguluyor.

Türk yetkililer daha önce de İran’ın PKK ile mücadele konusunda Irak üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğundan şikayet etmişti.

İkinci bir Türk yetkili, PKK’nın Türkiye’nin insansız hava araçlarına karşı koyacak teknoloji kazandığı yönündeki endişeleri gidererek, Ankara’nın ne olursa olsun ordunun gelişmiş yeteneklerini kullanarak terörist grubu vurmaya devam edeceğini bildirdi.

Yetkili, “Onlar yalnızca konuşuyor ama biz onları vuruyoruz” dedi. 

 

Kaynak: Mira Haber 

İlginizi Çekebilir

‘Mavi Marmara 2’ filosunun Gazze’ye çıkışı ertelendi

Filistinlilere yardım götürmek üzere Cuma günü Gazze Şeridi’ne doğru yola çıkacak olan gemi filosu, idari …

Hz. Muhammed’e hakarete sessiz kalan İran yönetimi skandalı!

İran’da Hz. Muhammed’e hakaret etmek oldukça büyük bir suç ve beş yıla kadar hapis cezası …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir