Ölümü, sünni düşmanı Reisi’nin suçlarını akladı mı?

Dünyanın gündemine oturan helikopter kazasında ölen, Suriye, Irak ve Lübnan başta olmak üzere binlerce Müslümanın kanı eline bulaşan Reisi’nin ardından Sünni liderlerin dilinden dökülen hayır dualar, ilan edilen yaslar tartışma konusu oldu. 

Bugün başkent Tahran’da Ayetullah Hamaney tarafından cenaze namazı kılınan İran Cumhurbaşkanı Reisi, son yolculuğuna tartışmalar eşliğinde uğurlanıyor.

Dünyada geniş yankı uyandıran kaza sonrası bir günlük yas ilan eden Türkiye ve Afganistan dahil pek çok ülke iyi dilek mesajlari paylaşsa da Reisi, yüz binlerce Müslümanın katledilmesinden doğrudan ya da dolaylı olarak sorumlu bir Sünni düşmanı olarak can verdi. Ve bu şüpheli kazayla gelen ölüm, onu işlediği suçlardan arındırmıyor. 

İran’ın ezelden beri Sünni Müslümanlara olan yaklaşımı ve eylemleri ortadayken, siyasî nezaket gereği bile olsa Reisi’nin ardından yapılan  hayır dualar, haklı bir isyanı beraberinde getiriyor.

Öyle ki, helikopterin düşüp parçalandığı kaza yerinden olduğu belirtilen görüntülerde yanmış cesetlerin etrafa saçıldığı trajik tablo, İran’ın Suriye’de varil bombalarıyla küle çevirdiği masum çocukların ahı olarak değerlendiriliyor.

Suriye’de, Irak’ta kaçırılan, hapsedilen, işkence edilen, tecavüze uğrayan yüz binlerce Müslüman’a karşı zulümde Batı’yla yarışan İran, liderini kaybettiği şaibeli bir helikopter kazasıyla ‘mazlum’ sıfatını alıp aklanacak değil elbette. 

Norveç merkezli İran İnsan Hakları grubunun direktörü Mahmud-Amiry Moghaddam da Reisi’nin ardından, “İnsanlığa karşı suç işlemekten yargılanmalı ve kırk yıl boyunca işlediği sayısız zulüm için adil bir yargılamada hesap vermeliydi.” dedi.

İranlı muhalifler Reisi’nin ölümünü, işlediği suçlar hakkında ‘hesap vermekten kurtuluş’ olarak görüyor

İran’daki insan hakları örgütleri ve muhalifler, Reisi’nin on yıllar boyu sebep olduğu haksız idamlar, hapis cezaları, işkenceler gibi suçlar için hiçbir zaman adalete hesap vermeyecek olmasından yakınsa da, o artık dünyadaki makamının hiçbir anlam ifade etmediği, işlenen zerre miktar şerrin karşılıksız kalmadığı ve kimsenin hakkının kimsede kalmadığı hakiki adaletle karşı karşıya..

Kaynak: Mira Haber

Bir yorum

  1. Suç,Filistin’e yardım etmek mi.Siyonizme İsraile, yani batıya biat etmemek mi,.İsrail’i vurmak mi.Sizler şimdiye kadar elinizi taşın altına niye koymadiniz?…
    Biri yazmış ‘hukum Allah’a ait diye.Cok dogru.Hukum ALLAH’indir.Kelimei saadet getiren,aynı Allah’a,peygamber’e inanan ve kitaba inanan,hac eden,zekat veren,namaz kılan,oruç tutan ve aynı kıbleye dönen…vb bir insanı ateşe atmak,size mi kaldı ALLAC (C.C) ye mi.Ustunluk takvadadir.(Valla ben demiyorum)

Bir Cevap Yazın