Mısır ve İsrail, sınırlı yardımları güneşin altında telef ediyor!

Mısır ve İsrail, sınırlı yardımları güneşin altında telef ediyor!

Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin acil ihtiyacına rağmen, Refah Kapısı’nın kapatılması nedeniyle Mısır’da durdurulan gıda yardımlarının büyük bir kısmı, özellikle bazı tedariklerin iki aydan fazladır durdurulması nedeniyle, kavurucu güneş altında hasara ve yolsuzluğa maruz kalıyor

İşgal güçleri, üçüncü hafta Refah bölgesine yönelik bombardımanını yoğunlaştırdı ve 6 Mayıs’ta işgal ettiği insani yardım ve bazı malzemelerin ulaştırılmasında önemli rol oynayan geçidi kapattı.

Reuters tarafından hazırlanan bir raporda Mısırlı yetkililer ve kaynaklar, askeri faaliyetin insani operasyonları tehlikeye attığını ve İsrail’in yeniden faaliyete geçmeden önce geçidi Filistinlilere geri vermesi gerektiğini söylüyor.

Mısır cumhurbaşkanlığı, Kahire ve Washington’un Cuma günü Refah kapısının Filistin tarafından yeniden açılmasına yönelik yasal düzenlemeler yapılıncaya kadar Kerem Şalom kapısından yardım gönderme konusunda anlaştığını söyledi.

Bu, geçişin Mısır tarafı ile uluslararası yardım için erişim noktası olarak kabul edilen Refah’ın yaklaşık 45 kilometre batısında yer alan El Ariş şehri arasındaki mesafedeki yolda yardım birikimini azaltabilir.

Güneş ışığı

Mısır ve İsrail, sınırlı yardımları güneşin altında telef ediyor!

Şoför Mahmud Hüseyin, malların bir ay önce kamyonuna yüklendiğini ve güneş altında yavaş yavaş bozulmaya başladığını, bu nedenle bazı gıda maddelerinin çöpe atıldığını, bazılarının ise düşük fiyata satıldığını söyledi.

Kamyonun gölgesinde barınak yaparken “Elma, muz, tavuk ve peynir, çok şey var” diye ekledi, bazı malların yerel pazarda geçişten döndükten sonra son kullanma tarihleri ​​sona yaklaştığı için düşük fiyata satıldığını belirtti.

Yardım yetkilileri, İsrail’in denetimleri ve Gazze’deki askeri faaliyetler nedeniyle yardım akışının sıklıkla yavaşladığını ve Şeridi’nin 2,3 milyon sakinine ulaşan miktarın ihtiyaçlarının çok altında olduğunu söylüyor.

Dünya Gıda Programı, Gazze bölgelerinde yaklaşmakta olan kıtlık uyarısında bulundu.

Sınırlı sayıda kamyon 

BM verilerine göre, 7 Mayıs’tan bu yana Refah sınır kapısından hiçbir kamyon geçmedi ve yakınlardaki İsrail Kerem Şalom sınır kapısından çok az kamyon geçti. O zamandan bu yana, Birleşmiş Milletler’in günde en az 500 kamyona ihtiyaç duyulduğunu söylediğine kıyasla Gazze Şeridi’ne yalnızca 900’den biraz fazla yardım yüklü kamyon girdi.

Sina’daki Mısır Kızılayı Derneği Başkanı Halid Zayid, Mısır’da Kuzey Sina’ya geçmeyi bekleyen yardım hacminin artık çok büyük hale geldiğini ve bazılarının iki aydan fazla süredir beklediğini belirterek, bazı kamyonların da yardıma gönderildiğini söyledi. Bu ürünlerin belli bir sıcaklıkta tutulmalarına ihtiyaç vardır, aksi halde bozulurlar.

Suudi Arabistan tarafından finanse edilen bir hayır kurumu olan Kral Salman İnsani Yardım ve Yardım Merkezi’nin genel müdürü Abdullah Al-Rabiah, merkezde gıda ve tıbbi malzeme de dahil olmak üzere malzeme yüklü 350’den fazla kamyonun Refah’tan geçmeyi beklediğini söyledi. Ancak gıdaların çürümesinden korktuğu için çoğunu boşaltmak zorunda kaldı.

Mısır Tedarik Bakanlığı’ndan yerel yetkililer, Kuzey Sina’daki yerel pazarda bazı gıda maddelerinin düşük fiyatlarla satıldığını, çarşıda çok sayıda çürük yumurtaya el konulduğunu söyledi.

Gazze’de, bekleme sürelerinin ardından teslim edilen ve Refah kapısı kapatılmadan önce veya diğer geçişlerden geçen gıdanın kalitesiyle ilgili endişeler de vardı.

Gazze Medya Ofisi Müdürü İsmail El Sevabta, Gazze’ye gelen malları denetleyen Filistinli sağlık ve polis yetkililerinin İsrail saldırısı sırasında bunu yapamadığını söyledi.

“Gazze Şeridi’ne giren birçok malın insan sağlığına uygun olmaması, hayati taşıması büyük bir sorun. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı, vatandaşları malların muayene edilmesinin gerekliliği konusunda eğitmek amacıyla veya malzemeleri yemeden ve aile üyelerine dağıtmadan önce bu uyarıyı yaptı.” 

Kaynak: Mira Haber 

Bir Cevap Yazın