Kararlar işe yaramıyor, Suriye'de işkence kabusu bitmiyor!

Kararlar işe yaramıyor, Suriye’de işkence kabusu bitmiyor!

Önde gelen bir insan hakları ağı, Uluslararası Adalet Divanı’nın 6 ay önce verdiği durdurma kararına rağmen Suriye rejiminin sivillere yönelik işkence suçları işlemeye devam ettiğini söyledi.

Bu mahkeme, 16 Kasım 2023’te, Cumhurbaşkanı Beşar Esad rejiminin, işkence eylemlerini ve diğer ihlalleri önlemek için elinden gelen her türlü tedbiri alması yönünde bir karar almıştı.

Bu “yasal olarak bağlayıcı” karar, hem Hollanda hem de Kanada’nın, Suriye rejiminin İşkence ve Diğer Muamelelere Karşı Sözleşme’yi veya zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı cezaları sürekli ihlal etmesini durdurmak için “geçici tedbirler” alma talebine yanıt veriyor.

Mahkeme, Suriyeli yetkililere “imhayı önlemek için etkili önlemler almaları ve Sözleşme kapsamına giren eylemlere ilişkin iddialarla ilgili tüm delillerin korunmasını sağlamaları” talimatını verdi.

Suriye İnsan Hakları Ağı, bu karardan altı ay sonra Suriye rejiminin “işkence nedeniyle en az 29 kişiyi öldürdüğünü ve 8’i çocuk, 21’i kadın en az 534 sivili tutukladığını” söyledi.

Ağ, Esad güçlerinin bu insanlardan yalnızca 63’ünü serbest bıraktığını, 471’ini ise zorla kaybetme durumuna transfer ettiğini ekledi. İşkence sonucu hayatını kaybeden 29 kişiden yalnızca birinin naaşı ailesine teslim edildi.

İnsan Hakları Ağı, bu bağlayıcı kararı görmezden gelen tüm Uluslararası Adalet üyesi devletlere, Suriye rejimiyle her türlü siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerini kesmeleri çağrısında bulundu.

Ayrıca mahkemeye, “bu davanın uluslararası mahkemenin güvenilirliği ve otoritesi açısından gerçek bir test oluşturduğu dikkate alınarak”, Suriye rejiminin aldığı geçici tedbirlere ne ölçüde uyum sağladığını değerlendiren bir açıklama yayınlaması çağrısında da bulunuldu.

Kaynak: Mira Haber 

Bir Cevap Yazın