meta-ya-platformlarinda-buna-son-verin-mektubu-01

Meta’ya platformlarında “buna son verin” mektubu

Meta’ya platformlarında Filistinlilerin insanlıktan çıkarılmasına son vermesi çağrısı

Filistin Dijital Haklar Koalisyonu, Meta’yı Filistinlilerin insanlıktan çıkarılmasına ve çevrimiçi anlatılarının bastırılmasına son vermeye çağırıyor.

Koalisyon Salı günü yaptığı açıklamada;

“İsrail yetkililerinin Filistin halkına karşı gerçekleştirdiği, amansız şiddet ve 1949 Cenevre Konvansiyonu’nun ağır ihlalleriyle karakterize edilen, yoğunlaşan vahşetin ortasında, özellikle kriz zamanlarında Filistin halkının insanlıktan çıkarılması meselesi hakkında Meta’ya başvurmak zorunda kalıyoruz.” dedi.

Bu ayın başlarında Guardian, kullanıcı sorgularına dayalı görseller üreten bir WhatsApp fonksiyonunun, “Filistinli”, “Filistinli” veya “Filistinli Müslüman çocuk” arama terimleri kullanıldığında bir silahın veya silah tutan genç bir çocuğun görselini görüntülediğini bildirdi.”

Ekim ayında Instagram profillerinde İngilizce “Filistinli” ifadesi, Filistin bayrağı emojisi veya Arapça “elhamdülillah” ifadesi bulunan kişiler için bu ifade otomatik olarak İngilizceye çevrildiğinde metin “Elhamdülillah” şeklinde çevrildi.

404Media, “Tanrıya şükür, Filistinli teröristler özgürlükleri için savaşıyorlar” diye bildirdi.

Hem WhatsApp hem de Instagram Meta’ya aittir. 

Sosyal Sorumluluk için İşletme (BSR) araştırması, Mayıs 2021’de Meta’nın eylemlerinin,

“Filistinli kullanıcıların ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, siyasi katılım ve ayrımcılık yapmama hakları ve dolayısıyla Filistinlilerin yaşadıkları deneyimler hakkında bilgi ve içgörülerini paylaşmalarını sağladık”. diye belirtti.

Filistin Dijital Haklar Koalisyonu, Filistin içeriğinin Meta platformlarında “orantısız şekilde aşırı denetlendiğini” söyledi.

“Filistinliler, kaçınılmaz olarak gerçek dünyada zarara yol açan ırkçı ve kışkırtıcı konuşmalar ve şiddete teşvikle acımasızca hedef alınıyor. Filistinlilerin Meta platformlarında karşılaştığı ısrarcı zorluklara tanık olmak bizi hayal kırıklığına uğratıyor.”  diye ekledi.

‘Köklü önyargı’

Filistin Dijital Haklar Koalisyonu, Meta’yı içerik denetlemede yapay zeka eğitimi için kullanılan tüm veri kümelerinin kapsamlı bir denetimini yayınlamaya çağırıyor. 

Ayrıca Meta’nın yapay zeka modelleriyle ilgili son olayların araştırılmasını da talep ediyor.

Koalisyon, “Meta, yapay zekanın yönlendirdiği insanlık dışsallaştırmadan Filistin içeriğinin orantısız şekilde ılımlaştırılmasına kadar, platformlarını rahatsız etmeye devam eden köklü önyargıyı düzeltmek için acil ve kararlı eyleme geçmelidir” diye ifade etti.

“Şirket yalnızca Filistin halkının güvenini kaybetmekle kalmıyor, aynı zamanda Arap dünyasındaki güvenilirliğini de zayıflatma riski taşıyor.” şeklinde dile getirdi.

Kaynak: Mira Haber

Öncesi Kabil’de Şiilere yapılan saldırıyı IŞİD üstlendi
Sonraki İşgalci İsrailliler Netanyahu’nun istifası için çadır kurdu