Kaynak: Mavivatan

‘Mavi Marmara 2’ filosunun Gazze’ye çıkışı ertelendi

Filistinlilere yardım götürmek üzere Cuma günü Gazze Şeridi’ne doğru yola çıkacak olan gemi filosu, idari barikatlar nedeniyle Türkiye’de mahsur kaldı. Organizatörler, İsrail’in yolculuğu engellemek için siyasi baskı uyguladığını söylüyor.

Özgürlük Filosu Koalisyonu, İsrail’in Gine Bissau Cumhuriyeti’ne bayrağını lider gemisi Akdeniz’den çekmesi için baskı yaptığını söyledi ve bu da bayrak devletinin ek bir denetim talebini tetikledi.

ABD’den emekli albay, Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ve Filo organizatörlerinden Ann Wright, geminin Türkiye’deki tüm denetimlerden geçtiğini ve yola çıkmaya hazır olduğunu söyledi.

Gine Bissau’nun talep ettiği ek kontroller, 40 ülkeden 500’den fazla katılımcıyı ve 5.000 ton yardım taşıyan üç gemilik konvoyun ayrılmasını engellemek için “İsrail tarafından yapılan siyasi bir oyun” olduğunu ekledi. 

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika tarafından açılan bir davada İsrail’in suçlandığı soykırım suçunu önlemeye yönelik geçici tedbirlerin bir parçası olarak iki kez Gazze’ye yardımın engelsiz erişimine karar verdi.

Ancak İsrail ablukası, kıtlık yaklaşırken BM’nin koordine ettiği gıda konvoylarının savaşın harap ettiği bölgeye girişini sınırlıyor.

Gine Bissau’nun izni reddetmesi durumunda Wright, İsrail ve müttefiki ABD’nin, gemiyi hangi ülkeye kaydettirmeye çalışırsa çalışsın baskı yapmaya çalışacağını söyledi.

Organizatörler, Batılı hükümetlerin filonun ayrılmasını engellemeye yönelik, başlangıçta Nisan ortasında yapılması planlanan diplomatik çabalarının, Türkiye’ye limandan ayrılma iznini reddetmesi yönünde baskı yapma girişimlerini de içerdiğini söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın terörle mücadele koordinatörü Büyükelçi Elizabeth Richard bu hafta Ankara’daydı. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de üç günlük bir ziyaret için Ankara’ya  gitti.

2003 yılında ABD öncülüğündeki Irak işgaline karşı Dışişleri Bakanlığı’ndaki görevinden istifa eden Wright, El Cezire’ye ABD, İngiltere ve Almanya hükümetlerinin bu gidişi engellemesi için Türkiye’ye baskı yaptığını söyledi.

“Bu hükümetler bazı nedenlerden dolayı İsrail’i korumaları gerektiğini düşünüyor” dedi.

“75 yıl öncesinden kalma uzun vadeli bir suçluluk duygusu ile ABD açısından Siyonistler ve İsrail Devleti’nin diğer destekçileri tarafından ABD hükümetinin desteğini sürdürmek için devam eden bir kampanya var”.

Wright, “Hiçbir İsrailliye zarar vermek niyetinde değiliz, sadece İsrail’in hâlâ soykırım yaptığını ve ABD’nin işbirliği yaptığını vurgulamak istiyoruz” şeklinde ekledi. 

Kaynak: Mira Haber 

İlginizi Çekebilir

Çürük CHP zihniyetinin İslam düşmanlığı saklı kalmıyor

“1400 senedir yapıyorsunuz bunu” CHP Ankara milletvekili Umut Akdoğan’ın, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam yıldönümünde …

Refah’ta aralıksız bombardıman, yine çocuklar hedefte!

İşgalci İsrail, Refah başta olmak üzere Gazze şeridinin farklı noktalarına saldırdı, onlarca kişiyi öldürdü ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir