Gazze’de yürüttüğü soykırım ve Suriye’de Türkiye sınırına kadar uzanan saldırganlığıyla bölgeyi ateşe veren İsrail, Türkiye ile diplomatik ilişkilerde adeta akıl tutulması bir hamleye imza attı
Katil İsrail Dışişleri Bakanlığı, Ankara’daki büyükelçiliğin kapısına kilit vurulmuş olmasına rağmen bölgeye “Geçici Maslahatgüzar” sıfatıyla Joel Lion’ı atadığını duyurdu. Emekliye ayrılan Irit Lillian’ın yerine apar topar Ankara’ya gönderilen Lion, Dışişleri Bakanlığı’na güven mektubu sunarak diplomatik tiyatronun son perdesini oynadı.
İşgalci İsrail cephesi, diplomatik varlığını tamamen kaybetmiş olmasını skandal bir pişkinlikle “siyasi değil, sadece güvenlik gerekçesi” olarak nitelendirdi. İsrailli yetkililer, yerel personelin hâlâ çalıştığı bahanesinin arkasına saklanarak büyükelçiliğin “resmen kapalı olmadığını” iddia etse de, gerçeğin üzeri örtülemiyor.
Zira Lion’ın bu ziyareti, İsrail’in 2023 sonlarında tüm diplomatik personelini Türkiye’den kaçırmasından bu yana gerçekleşen ilk üst düzey teması oldu. Ancak diplomasi maskesi takan Tel Aviv yönetimi, Gazze’deki vahşetin ve bölgesel terörün hesabını vermekten kaçınıyor.
Suriye’deki provokasyonların gölgesinde
İsrail ve Türkiye arasındaki ipler, Tel Aviv’in Gazze’deki katliamları ve Ankara’nın yürürlüğe koyduğu sert ticaret yaptırımlarıyla zaten kopma noktasına gelmişti. Ancak gözü dönmüş İsrail rejimi, gerilimi daha da tırmandırarak küstahlıkta sınır tanımadı.
Geçtiğimiz ay Türkiye sınırına yalnızca 70 kilometre mesafedeki Ebu Zuhur askeri hava üssünü vuran İsrail, Türkiye’nin bölgeye konuşlandıracağı hava savunma sistemlerini “kendi hava operasyonlarına engel oluşturacağı” bahanesiyle hedef aldı.
Suç Türk medyasına atıldı!
İsrailli yetkililer, kendi hükümetlerinin izlediği işgalci ve katliamcı politikaları tamamen görmezden gelerek iki ülke arasındaki krizin faturasını Türk medyasına kesmeye çalıştı.
Gerginliğin asıl sebebinin “Türk medyasındaki İsrail karşıtı söylemler” olduğunu iddia edecek kadar yüzsüzleşen Tel Aviv yönetimi, Ankara’nın Ekim ayında yapılması planlanan genel seçimlerde Netanyahu’nun devrilmesi ihtimaline odaklanmasından da rahatsız.
Netanyahu’nun yeni koalisyonlarla koltuğunu koruyacağını iddia eden Siyonist yetkililer, bölgeye felaketten başka bir şey getirmeyen politikalarını diplomasi kılıfı altında Türkiye’ye dayatmaya çalışıyor.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.
