21:53 Cuma / 19 Nisan 2024 | 10 Şevval 1445

Kanada,10 bin Uygur mülteciye kapılarını açma kararı aldı

, Çin'den kaçan 10 bin Uygur göçmenin ülkeye alınmasını kararlaştırdı.

Başbakan Justin Trudeau'nun lideri olduğu Kanada Liberal Partisi'nden parlamenter Sameer Zuberi'nin oylamaya sunduğu teklif, Avam Kamarası'nda çarşamba günü düzenlenen oturumda oybirliğiyle .

Zuberi, kararın bağlayıcı olmadığına dikkat çekerken, Trudeau ve kabinesinin de lehte oy kullanmasının hükümetin buna açıkça destek verdiğini gösterdiğini öyledi.

Teklif, Çin'den kaçan ve Pekin yönetimi tarafından ülkeye dönmeye zorlanan 10 bin Uygur göçmenin, 2024 itibarıyla Kanada'daki farklı bölgelere yerleştirilmesini öngörüyor.

Parlamenter, oylamanın ardından yaptığı açıklamada “Bu, Uygur halkına yönelik insan hakları ihlallerini kabul etmediğimizin açık bir işareti” dedi.

Kanada, Çin'in Uygur Müslümanlarına yönelik politikalarını Şubat 2021'de “soykırım” diye nitelemişti.

“Yeniden eğitim kampları”

Çin, 'nde zorla çalıştırma, işkence ve “yeniden ” adı altında alıkoyma suçlamalarıyla karşı karşıya.

, bölgedeki yaklaşık 1 milyon kişinin zorla ına ve hapishanelere yerleştirildiğini öne sürüyor. de Uygurlara yönelik muameleyi “soykırım” olarak niteliyor.

Pekin yönetimiyse iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunuyor.

Öte yandan ABD merkezli mobil güvenlik şirketi Lookout, Pekin destekli bir hacker grubunun Android yazılımı görünümlü casus uygulamalarla Uygur Müslümanlarını takip ğini öne sürmüştü. Grubun, Afganistan ve Türkiye'deki Uygurları da hedef aldığı savunulmuştu.

Çin ise ve takip iddialarını defalarca yalanlamıştı.